Strooien met verblijfsvergunningen is er niet meer bij voor staatssecretaris Harbers

Strooien met verblijfsvergunningen is er niet meer bij voor staatssecretaris Harbers

De bevoegdheid voor staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid om in speciale gevallen verblijfsvergunningen te verstrekken aan asielzoekers, verdwijnt per 1 mei. Dat meldt de Telegraaf.

Mark Harbers liet vandaag per brief aan de Tweede Kamer weten dat hij per 1 mei niet langer deze 'discretionaire bevoegdheid' geniet. Deze maatregel is al eerder besloten door de coalitie in het licht van het kinderpardon maar wordt nu dan ook daadwerkelijk bekrachtigd.

Daarmee is overigens niet voor íedereen deze bevoegdheid van de baan. De hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft na 1 mei deze bevoegdheid nog wél. Hij mag dit echter alleen in 'schrijnende gevallen' toepassen en slechts voor beperkte tijd. Deze vorm van de bevoegdheid is wel gebonden aan een rechterlijke uitspraak in hoger beroep, die het besluit nietig kan verklaren.

Of er nu dan dus écht iets is veranderd is dus maar de vraag. De Howick en Lili's van Nederland vallen namelijk bijna altijd onder de noemer van 'schrijnend geval' alleen vangt het kabinet daar nu niet langer de kritiek van op, of slechts indirect. Het is echter wél een signaal naar asielzoekers dat hun opties en kansen om in Nederland te blijven een stukje zijn gekrompen.

Al met al klinkt het als een hol besluit, want in plaats van dat de bevoegdheid echt is ingetrokken, is deze feitelijk gewoon overgedragen naar een minder op de voorgrond tredend figuur.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties