STUDENTEN BRENGEN GULDEN TERUG

STUDENTEN BRENGEN GULDEN TERUG

Een alternatief voor de bitcoin is op de markt: de electronic gulden, ofwel e-gulden. Studenten hebben hem bedacht en hopen dat het een breed geaccepteerd betaalmiddel wordt.

Om dat te bereiken, geven de studenten aan Nederlanders bijna gratis e-guldens weg. Per persoon kan 50 e-gulden worden geclaimd. Om te bewijzen dat iemand Nederlander is, moet diegene 1 cent overmaken van z'n bankrekening.

Eén e-gulden is een paar cent waard, maar de bedenkers rekenen erop dat de koers de komende tijd gaat stijgen. Eerder deze week verdubbelde de munt al in waarde, om daarna weer flink te zakken.

Ieder z'n munt

Critici wijzen erop dat er inmiddels honderden alternatieven voor de bitcoin in omloop zijn, met wisselend succes. "Het is heel erg makkelijk om een eigen munt te maken", zegt Jouke Hofman van de Nederlandse bitcoin-verkoper Bitonic.

"Er is een aantal sites waar je op kunt geven wat de naam van de munt moet zijn en hoeveel je in omloop wilt brengen. We zien geen meerwaarde in deze bitcoin-alternatieven."

Ook waarschuwt Hofman dat je nooit weet wat de verstrekkers van de e-gulden met je persoonlijke gegevens doen.

Geen bank

Toch zijn de studenten ervan overtuigd dat de e-gulden het gaat redden. "Veel mensen willen niet meer de euro, maar hun eigen munt terug. En je kunt geld naar elkaar overmaken zonder tussenkomst van banken."

De studenten willen anoniem blijven, omdat alle e-guldens bij elkaar inmiddels een waarde hebben van een paar honderdduizend euro.

Enkele duizenden mensen hebben inmiddels hun 50 e-gulden geclaimd. De munt krijgt mogelijk concurrentie uit eigen land. Een groep uit Amsterdam zegt aan de Guldencoin te werken.

IJsland

In IJsland is een vergelijkbare actie rond de auroracoin. Daar kunnen IJslanders voor meer dan 50 euro aan munten opvragen.

7,5 procent van de bevolking heeft zich tot nu toe daarvoor aangemeld.

Bron: NOS

Pensioenactivist

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties