Sybrand Buma veegt op hardhandige wijze de vloer aan met Rutte

Geen categoriesep 10 2016, 20:00
"Als je premier wilt zijn, moet je je ook als premier gedragen."
CDA-leider Sybrand Buma staat terecht bekend als een rustige man die zijn emoties over het algemeen goed de baas kan, maar dat betekent niet dat hij politici die er een puinhoop van maken niet bekritiseert.
Case in point: op een evenement met duizend partijgenoten in Amsterdam veegde Buma op glorieuze wijze de vloer aan met Mark Rutte. U weet wel: uw premier (niet die van mij, ik heb hem jaren geleden al afgezet).

"Ten eerste moet het natuurlijk gaan om daden. Je kunt niet iets als premier zeggen en vervolgens niets doen. Maar het gaat me ook om het taalgebruik: als je premier wilt zijn, moet je je ook als premier gedragen."

[caption id="attachment_147020" align="aligncenter" width="217"]Vind jij het belangrijk dat DDS ook nieuws linea recta uit Den Haag haalt? Steun onze actie dan en doneer vandaag! Vind jij het belangrijk dat DDS ook nieuws linea recta uit Den Haag haalt? Steun onze actie dan en doneer vandaag![/caption]
Het taalgebruik gaat over Rutte's uitspraak 'pleur op.' Wat was gericht aan Nederturken die zich als nationalistische Turken gedragen en Nederturken die sultan Erdogan wagen te bekritiseren intimideren en bedreigen. Nou ben ik het in principe eens met het sentiment achter Rutte's woorden, maar als premier kun je je natuurlijk niet zou uitdrukken, al ware het maar omdat deze mensen in veel gevallen ook een Nederlands paspoort hebben en dus Nederlander zijn. In ieder geval op papier.
Het andere deel van Buma's kritiek gaat over Rutte's 'excuses' aan de Nederlandse kiezer. De premier gaf onlangs toe dat hij veel verkiezingsbeloftes gebroken had. Vervolgens zei hij daar sorry voor. Dat klinkt alleraardigst, maar daar hebben Nederlanders natuurlijk helemaal niets aan. Buma heeft gelijk: als je iets belooft moet je het als premier ook doen.
Buma's kritiek op Rutte is dus meer dan terecht. De kans dat Rutte er daadwerkelijk iets mee doet is, helaas, nihil. Als ik zo een beetje naar hem kijk en luister kan ik namelijk niet aan de indruk ontkomen dat hij ook van plan is om de rechtse kiezer dit jaar allerlei beloftes te doen, terwijl hij weet dat hij die beloftes na de verkiezingen niet kan (en trouwens: ook niet wil!) inlossen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten