Sylvana Simons steunt 'Black Lives Matter' na moord op agenten VS, maakt 'All Lives Matter' belachelijk

Sylvana Simons steunt 'Black Lives Matter' na moord op agenten VS, maakt 'All Lives Matter' belachelijk

De DENK-politica vindt dat critici hun mond moeten houden.

Sylvana Simons bemoeit zich niet alleen met Nederland, maar ook met de gang van zaken in de Verenigde Staten. Uren na de laffe aanslag op politieagenten in Dallas waarbij vijf agenten werden doodgeschoten door linkse activisten, schaart Sylvana zich vierkant achter 'Black Lives Matter'. Maar over de aanslag op politieagenten geen woord.

Het is namelijk weer hommeles in de VS: deze week werden twee zwarte mannen neergeschoten door de politie. Het is niet bekend wat de precieze omstandigheden waren, maar volgens activisten zijn Philando Castile en Alton Sterling slachtoffer geworden van racistische agenten die hen onterecht hebben neergeschoten. Nu is racisme inderdaad een groot probleem in de Verenigde Staten. Zwarten hebben veel meer kans om in aanvaring te komen met de politie, mede omdat ze vaker in slechte buurten wonen waar de politie hard optreedt.

[caption id="attachment_142223" align="aligncenter" width="504"]bron: Facebookpagina Sylvana Simons bron: Facebookpagina Sylvana Simons[/caption]

Maar dat is op zichzelf geen bewijs dat Alton Sterling en Philando Castile zijn neergeschoten vanwege hun huidskleur. Het is een mogelijkheid, maar het is onverstandig om conclusies te trekken terwijl nog niet alle feiten zijn onderzocht. De zogeheten 'Black Lives Matter'-beweging (die op Sylvana's steun kan rekenen) heeft hun conclusie echter al klaar en weet zeker dat er racisme in het spel is. De beweging verzet zich naar eigen zeggen tegen de racistische Amerikaanse samenleving waarin zwarte levens niet mee zouden tellen. De beweging organiseerde daarom de afgelopen dagen massale anti-politie-protesten in meerdere Amerikaanse steden.

Dat liep vandaag vreselijk uit de hand: bij een demonstratie in Dallas, Texas, openden zwarte activisten het vuur op de politie. Sluipschutters wisten vijf agenten te doden en nog meer te verwonden. Het ging om een voorbereide aanslag met politieagenten als doelwit. De leus 'Black Lives Matter' krijgt een nare bijklank nu deze is gebruikt om de moord op vijf agenten te legitimeren. Veel Amerikanen spreken daarom liever van 'All Lives Matter', om hun solidariteit met álle mensen te betuigen, los van hun etniciteit.

Sylvana Simons vindt dat maar belachelijk. Zij schaart zich vierkant achter 'Black Lives Matter', en toonde haar afkeer van 'All Lives Matter' op Facebook:

[caption id="attachment_142221" align="aligncenter" width="468"]Schermafbeelding 2016-07-08 om 18.30.19 bron: Facebookpagina Sylvana Simons[/caption]

'All Lives Matter' is alsof de dokter je hele lichaam in het gips wil zetten terwijl je alleen een gebroken pols hebt, zegt Sylvana. Volgens de DENK-politica is dus alleen de discriminatie van zwarten een probleem (de 'gebroken pols'). De moord met voorbedachten rade op vijf agenten neemt ze voor het gemak even niet mee in haar vergelijking... dokter Sylvana wil wel de gebroken pols in het gips zetten, maar laat de gebroken enkel voor wat het is. Haar Facebookpagina staat vol met 'Black Lives Matter', maar de vijf agenten noemt ze niet één keer.

Waarom wordt Sylvana zo boos als mensen 'All Lives Matter' zeggen? Ze lijkt zo diep in haar slachtofferrol te zitten, dat ze er niet tegen kan als mensen erop wijzen dat zwarten niet de enigen zijn die het moeilijk hebben en leed ervaren in hun leven. Racisme tegen zwarten is een groot probleem, en het is goed dat Sylvana dit aankaart. Maar als ze vervolgens weigert om de laffe moord op vijf agenten te benoemen, toont ze zich hypocriet. En het is niet de eerste keer dat Sylvana hypocrisie bedrijft: de slavernij krijgt volgens haar niet genoeg aandacht in Nederlandse schoolboeken, maar ze weigerde de Armeense genocide te erkennen toen ze daar op tv naar werd gevraagd.

Sylvana Simons en DENK beweren te streven naar gelijkheid en verbinding in de Nederlandse samenleving. In de praktijk is die gelijkheid ver te zoeken: het ene leed is erger dan het andere, vindt Sylvana. De kans is echter klein dat Sylvana nog voor rede vatbaar is. Op Facebook citeert ze acteur Jesse Williams (bekend van Grey's Anatomy). Twee weken geleden hield de acteur een fel pleidooi voor Black Lives Matter toen hij een award in ontvangst nam. Critici, zo sprak de acteur, "need to sit down". Sylvana is het daar roerend mee eens. Vanuit het chique Wassenaar betuigt ze haar steun met de acteur (hoewel ze zijn voornaam verkeerd spelt) en laat ze weten dat critici hun mond moeten houden.

[caption id="attachment_142222" align="aligncenter" width="509"]bron: Facebookpagina Sylvana Simons bron: Facebookpagina Sylvana Simons[/caption]

Gelukkig trekken we ons bij DDS niets aan van Sylvana. We blijven haar hypocrisie aan de kaak stellen. Wij steunen namelijk wél een samenleving waarin iedereen meetelt. Zo moeilijk is het allemaal niet: het is vreselijk als onschuldige zwarten worden neergeschoten door de politie. Het is óók vreselijk wanneer politieagenten worden neergeschoten door anti-politie-activisten. All Lives Matter!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties