Sylvana's zoektocht werpt vruchten af: 'Kijk, iemand die in 1995 al roetveegpiet was!'

Geen categorienov 01 2017, 20:00
Wat maar weer eens bewijst dat Sylvana Simons totaal niet snapt waar deze discussie nu écht om draait.
Sylvana Simons is blij. Héél blij. Waarom? Heel simpel: ze heeft op Facebook iemand gevonden die twee decennia geleden al roetveegpiet was! Ze heeft ongetwijfeld eeuwenlang moeten zoeken tot ze zo iemand vond - in de mooie jaren '90 zou je linea recta met de roe in je rug afgevoerd worden richting Spanje als je zou beweren dat Zwarte Piet racistisch is - maar is uiteindelijk toch succesvol geweest. Ik presenteer u, mevrouw Anne Zohlandt:
Ja, Anne - en dus tante Syl - is maar al te trots te kunnen 'bewijzen' dat roetveegpieten prima door de beugel kunnen, want haar vriendjes en vriendinnetjes verketterden haar niet meteen. Nou, hoera: als ze in 1995 een vuilniszak over haar hoofd had gedragen, dan hadden die andere kinderen haar waarschijnlijk ook niet uitgemaakt voor traditiehaatster. Want kinderen houden zich helemaal niet zo bezig met dat soort dingen, totdat je ze er - zoals tegenwoordig dus - in gaat slepen.
Toch schiet dit alles voorbij aan de écht kwestie hier. De vraag is niet of roetveegpieten welkom waren bij het Sinterklaasfeest - dat zijn én waren ze altijd wel, maar toch een beetje als slap aftreksel voor kinderen wiens ouders te lui zijn om ze écht goed, compleet te schminken. De hele Zwarte Pietendiscussie draait maar om één ding: Zwarte Piet. In 1995 kraaide er namelijk geen haan om als je je geheel traditioneel uitdoste als Piet, met rode lippen, grote oorbellen en natuurlijk veel zwarte schmink. Niets racisme.
Sylvana Simons en haar "RACISME!"-schreeuwbende wil alleen maar de traditionele piet afschaffen. Wat daarvoor in de plek komt, zal haar echt worst zijn.
Anne had in 1995 de vrijheid om zich als roetveegpiet uit te dossen. Zullen we er met zijn allen voor zorgen dat in 2095 die vrijheid ook nog bestaat voor iedereen die als Zwarte Piet wil gaan? Wel zo eerlijk, lijkt mij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten