'Klimaatbeleid is een dictaat zonder inspraak'

'Klimaatbeleid is een dictaat zonder inspraak'

Journalist Syp Wynia legt in zijn meest recente werk kabinet Rutte 3 op de pijnbank en stelt een aantal vragen over het 'merkwaardige klimaatbeleid' dat volgens de Weltschmerz-columnist van geen kanten deugd. Verder publiceerde Wynia het zogenaamde burgermanifest tegen het Klimaatbeleid van Rutte 3.

Wynia is helemaal genadeloos met Mark Rutte, die volgens de schrijver namelijk 'klimaatbeleid voert waar geen burger ooit voor heeft gestemd'. Het pijnlijke aan de tirade is dat het technisch ook nog juist is. In een vlammend betoog brandt Wynia het kabinet helemaal af vanwege de aanpak van het klimaatbeleid:

"De burgers van Nederland hebben niet gekozen voor uw klimaatbeleid, maar draaien er wel in belangrijke mate voor op. Net voordat uw klimaatbeleid in een Klimaatwet, in een Klimaatakkoord, een Klimaatplan en tal van andere besluiten werd gegoten hief uw kabinet ook het raadplegend referendum op. Ook die noodrem voor burgers om in te grijpen in uw klimaatbeleid werd ijlings ingetrokken."

De zogenaamde 'publieksconsulatatie' aangaande de uitvoer van het Klimaatakkoord is 'tussen neus en lippen door' van start gegaan zo meldt Wynia. Burgers die dus graag nog wat sturing willen geven aan het subsidie-instrument genaamd 'Klimaatakkoord' kunnen zich dus melden bij de consultatie:

"Er zit daarom niets anders op, om dan maar gebruik te maken van de ‘publieksconsultatie over uw ‘Klimaatplan’ die zonder dat er ruchtbaarheid aan werd gegeven op 24 augustus 2019 van start ging. Op 4 oktober 2019 moeten reacties van burgers, bedrijven en belangengroepen al binnen zijn bij uw kabinet, willen ze ook maar enigszins kans maken om serieus te worden genomen."

Zo'n consultatie is eigenlijk de schaamlap van het kabinet Rutte 3 als we het hebben over het democratische gehalte van het Klimaatbeleid. De verschillende verkiezingsprogramma's spraken niet over het Klimaatakkoord en nu worden burgers met een kluitje het riet in gestuurd. Sommige oplossingen zijn ook gewoon niet doelmatig. De burger mag wel meepraten, maar enkel over de al bepaalde uitvoer -besproken bij de klimaattafels. Het is mosterd na de maaltijd, aldus Wynia.

"De publieksconsultatie die u hebt uitgeschreven gaat naar uw eigen zeggen over ‘de uitvoering’ van uw klimaatbeleid. Die gaat dus, zo moeten we begrijpen, niet over dat beleid zelf, want dat moet kennelijk als een voldongen feit – als een dictaat, zou je ook kunnen zeggen – worden beschouwd. "

Terwijl de weerstand tegen het van bovenaf opgelegde Klimaatbeleid groeit is het maar de vraag of het onderwerp tot één van de breekpunten van het kabinet leidt of dat het subsidie-instrument dermate goed is ontworpen dat het clientèle van de betrokken partijen voldoende wordt gediend om de macht in stand te houden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Klimaatbeleid Syp Wynia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties