Syp Wynia lovend over wetenschappers tegen klimaatbeleid: 'Waanidee dat biomassa duurzaam is'

Syp Wynia lovend over wetenschappers tegen klimaatbeleid: 'Waanidee dat biomassa duurzaam is'

Wederom een heerlijke column van Syp Wynia over de perikelen van het klimaatbeleid. Dit keer geeft hij een mooie weergave van de andere wetenschappers omtrent klimaat: de wetenschappers die wijzen op de dramatische effecten van het huidige beleid.

De hele column kan eigenlijk als volgt worden samengevat: Klimaatbeleid is hartstikke duur, helpt het klimaat niet én richt veel schade aan. Steeds meer wetenschappers durven hier nu op te wijzen en zijn niet langer bang om voor 'klimaatontkenner' te worden uitgemaakt. Een mooie ontwikkeling!

En waar schoppen die wetenschappers, met hun herontdekte moed, nu dan zoal tegenaan? In één woord: gezondheidsrisico's. Tegen de geluidshinder en de slagschaduwen van windmolens, tegen de luchtverontreiniging van houtgestookte elektriciteitscentrales en warmtecentrales, tegen de ongezonde slechte ventilatie van over-geïsoleerde woningen met warmtepompen.

‘Het is echt een waanidee dat het verbranden van biomassa duurzaam is’
Professor Louise Vet, afgevaardigde namens de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, trok aan de bel over biowarmtecentrales. Houtstook is slechter dan aardgas en zelfs slechter dan kolenstook. En dat is nogal wat, want zo'n 60 procent van de Nederlandse duurzame energie komt van biomassa. Met andere woorden: 60 procent van de duurzame energie in Nederland is helemaal niet duurzaam. En daar heeft men dan ruim 12 miljard euro voor neergeteld!

Wynia merkt op dat er steeds meer tegengeluid komt wat betreft het Klimaatbeleid, en niet alleen door wetenschappers. Uit allerlei kringen komt nu kritiek op de manier waarop het hele beleid tot stand is gekomen. Polderen zonder voorafgaand debat en uitsluitend met belangengroepen bleek toch niet zo'n goed idee te zijn geweest. Mensen voelen zich gepasseerd en krijgen beleidsregels opgelegd waar zij, noch hun volksvertegenwoordigers, echt inspraak over hebben gehad maar waar wel flink voor moet worden betaald. En, zo blijkt nu, ook nog eens met erbarmelijk resultaat.

Hartstikke mooi dus dat dit zo aan het verschuiven is. Syp Wynia weet het ook overzichtelijk en helder op te schrijven. Dat is broodnodig, want je raakt nogal eens de kluts kwijt als het over alle ontwikkelingen omtrent het Klimaatbeleid gaat. Super dus!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties