Syrische president Bashar Al Assad claimt IS-rechtszaken "moeten in Syrië berecht worden"

Geen categorienov 27 2019, 21:00
De Syrische president Bashar Al Assad roert zich in de -ondertussen- internationale discussie over de berechting van ISIS-terroristen die verdacht worden van oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen. Tegenover de Franse krant Paris Match stelt president Assad dat de ISIS-terroristen niet in Europa, maar in Syrië moeten worden berecht. Dat is tenslotte het land dat de ISIS-strijders terroriseerden, via NU.
De berechting van ISIS-strijders vlot echter nog niet. Het lijkt erop dat meerdere landen zich bezig houden met de rechtspraak, maar weinigen echt de knoop durven doorhakken. De Iraakse rechtbanken zijn aan het treuzelen en huiveren, Nederland wil geen ISIS-strijders meer naar huis halen en de Koerden laten de terroristen zitten waar ze zitten: in hun kamp.
Ondertussen spoelt de tijd verder en is van berechting nog steeds geen sprake. Om de zaak te bespoedigen en de ISIS-strijders hun verdiende straf (of vrijspraak in geval van een vergissing) te doen toekomen, mengt de president-dictator van Syrië zich in de discussie.
Assad laat met niet mis te verstane bewoordingen weten dat de ISIS-rebellen 'van hem' zijn en dat de Syrische staat recht zal spreken over de rebellen:

"Alle terroristen die zich bevinden in gebieden die onder controle staan van de Syrische staat zullen onderworpen worden aan de Syrische wet"

Formeel gezien heeft Assad de sterkste claim als het gaat om de berechting van de rebellen op Syrisch grondgebied. De strijders opgesloten in de Koerdische kampen voerden ten slotte een burgeroorlog tegen de Syrische staat en haar burgers. Dat Assad nu het voortouw tracht te nemen in de berechting terwijl anderen treuzelen is niet mee dan logisch.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten