Tarik Zahzah is een loner. En een loser

Geen categoriejan 30 2015, 20:00
Je verwacht het niet.
Het is ontzettend schokkend - jawel - maar volgens mensen die Tarik Zahzah kennen is de NOS-gijzelnemer/overvaller een arrogante jongen, zonder vrienden, maar mét serieuze psychische problemen.
„Altijd al een aparte jongen, vol met complottheorieën”, zegt een oud-klasgenoot. De altijd netjes geklede tiener bleef zitten op zijn middelbare school, en werd door klasgenoten altijd al ’raar’ gevonden. Vorig jaar heeft Z. nog een seizoen gespeeld bij voetbalvereniging Forum Sport in Voorburg. Ook daar is hij echter gestopt.
Let wel, bovenstaande betekent niet dat Tarik een domme jongen is. Dat is namelijk allerminst het geval. Hij studeert Molecular Science & Technology; niet bepaald een studie die Jan met de Pet even tussendoor doet. En nee, Tarik met de Pet ook niet.
Tarik was enige tijd lid van de studentenvereniging Virgiel (wie kent het niet), maar viel al snel af tijdens de ontgroening. Misschien dat ze he duidelijk maakten dat de vereniging pro-kapitalisme is of iets dergelijks (ah nee, het "grootkapitaal!"). Voor zijn studietijd ging hij naar een middelbare school die hij zeer beneden zijn waardigheid achtte: hij stond bekend als buitengewoon arrogant, maar had totaal geen vrienden.
Nou hoeft het niet hebben van (veel) vrienden op school niet meteen een immens probleem te zijn, maar als je stelselmatig, overal waar je komt geen vriendschappen kunt aangaan is er toch iets aan de hand. Het duidt op zijn minst op een sociaal-psychologisch probleem. Natuurlijk was zijn gijzelingsactie tijdens welke hij zendtijd opeiste daar al bewijs van, maar het is aardig van zijn kennissen dat ze even bevestigen dat er iets goeds mis is met deze jongen.
Het meest aparte van dit verhaal is - wat mij betreft - dat Zahzah zich zo snel en gemakkelijk overgaf. Hij was absoluut niet van plan om te sterven voor 'de goede zaak' (wat die ook precies moge wezen) en zelfs niet om er voor gewond te raken. Meneer de loner zette een vreemde en extreem bedreigende actie op, maar gaf zich vervolgens zonder al te veel problemen gewonnen. Beetje gek.
De komende dagen en weken zal er ongetwijfeld meer informatie over deze jongen naar buiten komen. De vraag die vooral beantwoord moet worden is: deed hij dit puur uit ideologische motieven of is hij gewoon knettergek? Als het laatste het geval is kun je eigenlijk alleen maar medelijden met hem hebben. Is het 't eerste dan moeten de autoriteiten alles nalopen in zijn leven: welke websites bezocht hij, met wie sprak hij, waar haalde hij zijn ideeën vandaan en lopen er meer van dit soort types rond?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten