Te gek voor woorden: Oostenrijkers die met Israëlische vlaggen zwaaiden krijgen boete om 'provocatie'

Geen categoriejan 10 2018, 16:00
Je uitspreken vóór de joodse staat is nu kennelijk een misdaad waar een boete op staat in Oostenrijk.
Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Dat is kennelijk waarom het niet verboden is om te gaan zitten zwaaien met vlaggen van terreurorganisaties als ISIS, of er in ieder geval niets tegen wordt gedaan. Nou, dat privilege mag dan misschien gelden voor terreurklieks en allerlei minder fijne lieden, maar natuurlijk niét voor Israël. Het idee alleen al.
Dat ondervonden drie Oostenrijkers die vorige maand in Wenen het waagden om met Israëlische vlaggen te wapperen op straat. Donald Trump had net -meer dan terecht - besloten om Jeruzalem eindelijk eens als Israëlische hoofdstad te erkennen en de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv - de stad die de meeste landen zien als hoofdstad - naar Jeruzalem - de stad die in de praktijk ook echt dient als zodanig. Als je de media mag geloven, ging de halve wereld de straat op om tégen dit besluit te protesteren: buiten Israël zelf waren er eigenlijk geen positieve geluiden te horen.
En dat is niet zo gek, aangezien die schijnbaar met alle mogelijke middelen worden verhinderd door authoriteiten. Het Oostenrijkse drietal wilde een tegengeluid laten horen bij een anti-Israëlprotest in Wenen, door daar vreedzaam met vlaggen te staan. Hun goed recht, zou je denken, maar niets daarvan hoor. Ze mogen hun "misdaad" goedmaken met een boete of een paar dagen in de nor, zo bericht het CIDI:

Op 8 december vond er in de Oostenrijkse hoofdstad een demonstratie plaats tegen het Amerikaanse besluit om Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen. Een aantal pro-Israel activisten waren op het protest afgekomen om een tegengeluid te laten horen. Hierbij werd er gezwaaid met Israelische vlaggen.

Volgens de Weense politie was het tonen van de vlag “uiterst provocatief”. De vlag “was zichtbaar voor de demonstranten en produceerde daarmee aanstoot en provocaties” bij de pro-Palestina activisten. De actie van de Israel-sympathisanten wordt “uiterst roekeloos” genoemd, en zou “de openbare orde hebben verstoord”. De politie eist dat de pro-Israel activisten voor hun ‘misdaad’ een boete van 100 euro voldoen of twee dagen gaan doorbrengen in de gevangenis.

Impliciet geeft de Weense politie hier natuurlijk toe wat voor types pro-'Palestina'-activisten doorgaans zijn: mensen die geweld niet schuwen en dat soort minder vriendelijke communicatiemethoden met alle plezier toepassen als ze ook maar enigszins 'geprovoceerd' worden. En daarmee blijkt maar weer eens dat geweld nog steeds in grote mate succesvol is in het publieke 'debat'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten