Te veel Groningengas is niet wenselijk, maar te weinig gas veroorzaakt maatschappelijke onrust

Geen categorieaug 24 2018, 18:00
Onderzoekers bij het COT, het instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, heeft geconcludeerd dat te weinig gas uit Groningen zou kunnen zorgen voor maatschappelijke onrust en verstoringen van de openbare orde. Dit is het eerste negatieve bericht in de media over het besluit om de kraan dicht te draaien. Veel mensen wisten dit al, omdat je ook voor goede vervanging moet zorgen en radicale veranderingen nooit positief zijn.

Volgens het COT is de Nederlandse samenleving "tot in de haarvaten verweven" met aardgas. Deze energiebron was altijd zo betrouwbaar dat er nooit is nagedacht over het inzetten van alternatieve energiebronnen. En daarom zijn de mogelijke gevolgen grotendeels onbekend.

Het COT onderzocht drie scenario's die zich voor kunnen doen als er onvoldoende of geen gas uit Groningen beschikbaar is. In het eerste geval worden meerdere of alle grootverbruikers van gas die op het hoofdnet zijn aangesloten afgekoppeld. In het tweede scenario worden verbruikers die op het regionale gasnet zijn aangesloten afgekoppeld. En in het derde scenario gaat er geen Gronings gas meer naar het buitenland.

De gaskraan dus dichtdraaien, zorgt voor fundamentele veranderingen in de maatschappij. Levens en structuren worden drastisch beïnvloed door dit soort heftige politieke beslissingen. De overheid moet er dan voor zorgen dat de veranderingen geleidelijk zijn, maar tot nu toe lijkt er geen duidelijke structuur gemaakt te zijn hoe de overheid dit op de lange termijn wil aanpakken.
Als dit zo blijft, dan zorg je er inderdaad voor dat er maatschappelijk onrust komt. Gezinnen moeten hun energiestructuur volledig veranderen en al die veranderingen kosten nogal wat centjes. Centjes die genoeg gezinnen niet kunnen of nauwelijks kunnen opbrengen. Dat moet de overheid natuurlijk weer financieel bijspringen en kost het uiteindelijk de hele samenleving geld.
Het is niet zo moeilijk om dit soort dingen te bedenken. Het is ook niet moeilijk om in te spelen op dit soort mogelijke gevolgen, maar de overheid lijkt te vaak te laat te zijn met het voorzien van dit soort gevolgen bij radicale veranderingen. Alsof het allemaal wel op een magische manier goed komt. Dat is natuurlijk niet zo.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten