Italië zet stok achter de deur: 'geen EU-afdracht als we met migratie niet worden geholpen'

Italië zet stok achter de deur: 'geen EU-afdracht als we met migratie niet worden geholpen'

Het hele Europese debat rondom migratie krijgt een nieuw hoofdstuk: financiële dreigementen. De Europese landen aan de Middellandse Zee willen geholpen worden door de andere landen met het tegengaan van de massale immigratie uit Afrika. Dat gebeurt alleen nagenoeg niet, dus de populistische regering van Italië is er klaar mee en begint met dreigementen te gooien.

De Italiaanse vicepremier Di Maio zegt dat hij en zijn Vijfsterrenbeweging (M5S) geen geld aan de EU meer willen afdragen, zolang andere lidstaten niet bereid zijn migranten uit Italië over te nemen.

In Brussel praten vandaag vertegenwoordigers van twaalf lidstaten over de situatie op het Italiaanse kustwachtschip Diciotti. Dat pikte vorige week op de Middellandse Zee 177 migranten op.

Di Maio gaat een stap verder door met stopzetting van de jaarlijkse contributie van 20 miljard euro te dreigen. "Als de zachte aanpak niet werkt, staken we de betalingen", zei hij in Rome.

De Vijfsterrenbeweging en Lega Nord zijn eensgezind over de aanpak van migranten in Europa en hebben een coalitie gevormd. Links-populsime en rechts-populisme, hand-in-hand. Met deze stok achter de deur hoopt de coalitie eindelijk wat voortgang te forceren in het Europese debat rondom immigratie vanuit Afrika.

Elk land lijkt niet de overkoepelende dreiging te zien en wil vooral de eigen kiezers geruststellen en niet te veel weggeven. Er moet natuurlijk iemand gaan betalen en geen enkel land wil dat natuurlijk doen. Het opnemen van migranten lijkt ook geen populair voorstel te zijn en vooral de Oost-Europese landen houden migrantenquota tegen.

De beste oplossing is het 'Fort Europa' principe. Sterke buitengrenzen en opvangcentra in Afrikaanse landen. Dan kunnen de economische migranten van echte vluchtelingen gescheiden worden. Dat gaat natuurlijk niet op het Europese vasteland, want dan vluchten ze gewoon door heel de Schengenzone, om daarna niet meer gevonden te worden, of zo lang te treuzelen tot ze een verblijfsvergunning krijgen op basis van 'humanitaire rechten'. Zolang de Europese landen maar snel zijn met hun keuze, anders is het dadelijk te laat, want voor je het weet heeft het een nog sterkere aanzuigende werking om andere Afrikanen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties