Tegenstanders schaliegas spelen vuil spel

Geen categoriemrt 31 2014, 19:00
Milieuactivisten stellen onredelijke eisen om schaliegasboringen alsnog tegen te houden.
Uitvoerig onderzoek heeft aangetoond dat in Nederland veilig naar schaliegas kan worden geboord. Dat wisten we eigenlijk al, want in de Verenigde Staten, waar al enkele jaren en op grote schaal gas uit schalie wordt gewonnen, gaat het over het algemeen veilig. Toch moest in Nederland een eigen onderzoek worden uitgevoerd, waarop het kabinet natuurlijk besloot boringen toe te laten. Als het veilig kan, waarom niet?
Tegenstanders van schaliegas, die overigens over het algemeen tegen iedere vorm van fossiele brandstofwinning zijn, maken zich echter nog steeds zorgen over milieuschade. Schaliegasboringen zouden aardbevingen veroorzaken! Onzin, het is het aanbrengen van de boorschachten dat met aardschokken gemoeid kan gaan, maar daarin verschilt het niet van reguliere gasboringen. Schaliegasboringen zouden het drinkwater vervuilen! Ook daarvoor is echter geen enkel bewijs.
Milieudefensie en de Stichting Schaliegasvrij Nederland, een coalitie van lokale actiegroepen, roepen desondanks het kabinet op de vergunningen voor schaliegasboringen in Nederland in te trekken. Zij menen namelijk te hebben 'ontdekt' dat de regering geen enkele 'garantie' heeft dat schaliegasbedrijven voor de kosten van aardbevingen of vervuiling zullen opdraaien.
Nu lijkt de kans op aardbevingen of vervuiling sowieso klein, maar mocht er iets fout gaan, wat altijd mogelijk is, dan ligt het in de rede dat de bedrijven die de milieuschade veroorzaken betalen voor het opruimen van de troep die ze zelf hebben gemaakt.
Er bestaat echter niet zoiets als een 'garantie'. Het is niet op voorhand vast te stellen dat als er bij de boringen iets fout gaat, dat de schuld is van de bedrijven die de boringen uitvoeren en zij daarom, voordat zij überhaupt beginnen met boren, schuld moeten bekennen. Zo werkt onze rechtsstaat niet. We vragen ook geen 'garantie' van Albert Heijn dat als een klant ziek wordt na het eten van een product uit de supermarkt, die automatisch geld krijgt van het bedrijf. Grote kans dat de supermarkt aansprakelijk is, maar dat moet wel eerst worden vastgesteld. Dat geldt net zo goed voor de schaliegasbedrijven. Als er iets mis gaat, is het waarschijnlijk hun schuld, maar dat moet dan gewoon, als het zover komt, worden bewezen.
De eis van Milieudefensie en de Stichting Schaliegasvrij is dus totaal onredelijk, maar dat blijkt geenszins uit de verslaggeving van het ANP over de kwestie, wat vervolgens klakkeloos door tal van andere media wordt overgenomen. De gemiddelde lezer zal denken, die clubs hebben best een punt en waarom doet de regering daar niets mee?
Dat het ANP (net als wel meer media) in de kwestie bevooroordeeld is, blijkt wel uit de stelling dat er "onzekerheid" zou bestaan "over de gevolgen van het boren [naar schaliegas] voor de bodem en het milieu." Er bestaat geen onzekerheid. Het is in zowel onderzoek als de praktijk aangetoond dat veilig naar schaliegas kan worden geboord. Er is daarom geen enkele reden meer om de zorgen van milieuactivisten serieus te nemen, laat staan hun belachelijke eisen in te willigen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten