Tere zieltjes in de EU! Topman Donald Tusk voelde zich gepasseerd door Merkel en Rutte omtrent Turkijedeal!

Geen categoriefeb 10 2019, 18:00
Hilarisch! EU-topman Donald Tusk was in een sombere stemming ten tijde van de Turkijedeal omdat Merkel en Rutte hem niet hadden betrokken! Morgen op camera te zien in de BBC-documentaire Inside Europe: Ten Years of Turmoil.
The Guardian merkte op dat in een aflevering van deze nog uit te zenden documentaire, diverse kopstukken aan het woord werden gelaten en elkaar nogal eens bedienen van felle kritiek! Zo ook Donald Tusk.
Toen de migratiecrisis in 2016 helemaal niet zo geschafft werd als in eerste instantie gedacht, kwamen Merkel en Rutte bij elkaar om de EU-Turkijedeal te bekokstoven. Het plan was dat Turkije Syrische vluchtelingen vanuit de EU terug zou nemen en nieuwe vluchtelingen tegen zou houden, zodat ze de EU niet inkwamen. 3 Miljard euro stond daar tegenover.
De aflevering laat dus zien hoe het duo Merkel/Rutte na 'directe gesprekken' met Turkije te hebben gehad, aan komen kakken bij Tusk met een voorstel. Rutte zou gezegd hebben dat hij:

"het gevoel had dat de vluchtelingenstroom ingedamd kon worden."

Dat klinkt natuurlijk hartstikke naïef (en dat bleek ook wel zo te zijn). Donald Tusk reageerde daar op met:

"Is dit een grap? Dit zou een catastrofe worden!"

Naast dit hilarische stukje brandt hij zowel Rutte als Merkel flink af door te suggereren dat ze hem gewoon keihard hadden gepasseerd, terwijl hij ze als 'mijn meest naaste partners' zou hebben beschouwd. Kennelijk komt daar ook nog een stukje van Italiaanse oud-premier Renzi achteraan die zegt dat 'Mark en Angela zonder Donald een vergissing was'.
Wat je er ook van vindt, het klinkt in ieder geval als een interessante documentaire die het amateurisme(?)/geniepige van politieke kopstukken behoorlijk in de schijnwerpers zet. Of de rest van de afleveringen ook zo zullen zijn, is nog niet bekend.
Morgen 22:00 uur op BBC2 is het te aanschouwen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten