Terrorismedeskundige: 'Haal IS-vrouwen en kinderen terug naar Nederland'

Terrorismedeskundige: 'Haal IS-vrouwen en kinderen terug naar Nederland'

Het is al langer een onderwerp van verschillende debatten: moeten we de vrouwen en kinderen van IS'ers wel of niet terughalen naar Nederland? De huidige consensus ligt bij het antwoord 'Neen'. Het zou te gevaarlijk zijn om hen terug te halen en die mensen hebben zelf de keuze gemaakt om mee te gaan. Als ze weg wilden, dan mogen ze ook weg blijven. Dat is geen goed idee, zegt terrorismedeskundige Liesbeth van der Heide in een artikel van Elsevier.

‘Terughalen is niet alleen mogelijk, het is vooral een investering in de veiligheid van Nederland. ​Zeker als we bang zijn dat ze hier aanslagen willen plegen, is het zaak ze in het zicht te houden.’ Volgens Van der Heide is de kans veel groter dat iemand ‘onder de radar’ verdwijnt in Syrië of Turkije en dan veel meer kwaad kan uitrichten, dan wanneer we ze hier hebben, kunnen monitoren, vervolgen en begeleiden bij de terugkeer in de samenleving.

Het lijkt inderdaad tegenstrijdig, want je wil de veiligheid van de bevolking waarborgen, maar je wil geen oogje houden op potentiële bedreigingen. Dan lijk je als regering inderdaad een slechte keuze te maken. Daarnaast geeft Van der Heide aan dat je als overheid je over alle Nederlandse burgers moet ontfermen, ook de burgers die slechte dingen hebben gedaan. Je kan niet je eigen onderdanen aan hun lot overlaten, geeft ze aan, dat gaat tegen de Grondwet in.

In principe heeft de regering weinig keus, want met de open grenzen in Europa en slechte bewaking van de buitengrenzen van de EU is het makkelijk voor deze vrouwen om door Europa te reizen. Het punt is dan inderdaad dat je geen zicht hebt op hun routes en bewegingen, waardoor de risico's groter worden. Van der Heide lijkt met deze argumentatie de vinger op de zere plek te leggen en een groot gat in het beleid van de huidige regering bloot te leggen.

Hoe zeer ik ook van mening ben dat deze mensen niet terug mogen keren naar Nederland, omdat ik dat eerder een beloning vind dan een straf, toch loop je als land het risico dat deze mensen onder de radar verdwijnen en een groter risico vormen dan dat we nu al aannemen. Een moeilijke keuze, maar Van der Heide heeft een goed punt. Behalve als je de landen zelf weer hun grenzen laat bewaken, of de buitengrenzen potdicht maakt. Dan is dat risico ook verminderd.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties