Neonazi's roeren zich in Zweden: man opgepakt wegens plan om twee journalisten te doden

Neonazi's roeren zich in Zweden: man opgepakt wegens plan om twee journalisten te doden

In deze tijden van polarisering en radicalisering komt het gevaar van extreme politieke stromingen van alle kanten. Zij het van de islamistische kant, de linkerkant, of de rechterkant van het politieke spectrum. Zeker in landen waar ze veel migranten hebben opgenomen roert zich het extreem-rechtse netwerk. In Scandinavische landen bijvoorbeeld.

In Zweden is er een neonazi groepering in opkomst, de NMR (Nordiska Motståndsrörelsen). Deze groep wint aan invloed en heeft zich al vaak laten gelden in de Noord-Europese landen. De geheime diensten in Scandinavië doen er grootschalig onderzoek naar en tot nu toe hebben ze al een aantal moorden kunnen voorkomen. Zo ook de moord op een aantal journalisten. De Zweedse neonazi is opgepakt en de politie heeft zijn huis doorzocht.

Op de computer van de man vond de politie documenten met informatie over twee journalisten die werken voor het grote Zweedse mediabedrijf Mittmedia, melden Zweedse media. Onder de gegevens bevonden zich ook foto's van de woningen van de journalisten.

De autoriteiten vonden ook een zelfgemaakt geweer, munitie, geluiddempers en een tas met een verborgen vak om een wapen in te verbergen. De verdachte ontkent dat hij iets van de documenten wist en zei dat hij niet van plan was om de journalisten kwaad te doen.

Heel erg geloofwaardig, maar niet heus. Enfin, het broeit in Europa en men lijkt het niet echt op te merken. In deze globaliserende wereld lijken dit soort ontwikkelingen terzijde te worden geschoven, aangezien het 'niet belangrijk genoeg is'. Dan heb ik het niet alleen over de opkomst van neonazistische groepen, maar ook van radicaal-linkse groepen.

Het zal mij niet verbazen als het over een aantal jaar een normaal beeld is in Europese landen. Extreem-rechtse groepen tegen extreem-linkse groepen en de rest van de mensen ertussenin. Gevangen tussen twee radicale ideologieën.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties