Terroristenknuffelende Franse minister van Justitie opgestapt

Geen categoriejan 27 2016, 18:00
De Franse minister van Justitie is - net op tijd - opgestapt.
Christiane Taubira is op de dag van een belangrijk debat over een wijziging van de Franse grondwet opgestapt. Als minister van Justitie van de regering Hollande had ze de taak om de Fransen te beschermen. Het behoeft geen betoog dat ze die taak niet geheel naar wens heeft vervuld. Het is echter niet hierom dat Taubira nu opstapt.
Vanmiddag vindt een debat plaats over een belangrijke grondwetswijziging. Frankrijk zou veroordeelde terroristen graag de Franse nationaliteit ontnemen, maar wordt hierin gehinderd door haar grondwet, die dit vooralsnog onmogelijk maakt. De wijziging die vandaag wordt besproken moet onder andere deze mogelijkheid gaan bieden.
Rechts was in Frankrijk al langer voor deze wijziging. De socialisten van Hollande lagen echter altijd in de weg: ze vonden het ontnemen van een nationaliteit, van wie dan ook, tegen hun principes ingaan. Na de gruwelijke gebeurtenissen van vorig jaar heeft echter ook links ingezien dat principes niet altijd houdbaar zijn als er mensenlevens op het spel staan. François Hollande heeft de wetswijzigingen voorgesteld, die er waarschijnlijk ook zullen komen. De persoon die voor een groot deel verantwoordelijk is voor de veiligheid in Frankrijk bleef dit initiatief echter constant tegenwerken: ze blijft tegen de wijziging en beschermt liever de rechten van terroristen dan het recht op veiligheid. Nu het moment van het debat daar is, heeft waarschijnlijk ook Taubira ingezien dat haar positie onhoudbaar is in de huidige situatie, en dat ze er grotendeels alleen voor had gestaan in de discussie. Ze heeft er dus voor gekozen om het schip vroegtijdig te verlaten. Partijgenoot Jean-Jacques Urvoas zal tijdelijk haar taken op zich nemen. Ze zal gemist worden wat betreft Hollande, maar niet wat betreft de rest van Frankrijk.
Au revoir, Madame Taubira.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten