Theresa May wordt tegen landsbelang in door haar conservatieve partijgenoten gehekeld en gewantrouwd

Geen categoriedec 12 2018, 15:00
De conservatieven dreigen het Verenigd Koninkrijk onder te dompelen in chaos want ze zijn weer veel te halsstarrig. Het bijzondere parlementslid Jacob Rees-Mogg was er al vroeg bij en diende in november al een brief in waarmee hij zijn vertrouwen in May als leider van de conservatieven en uiteindelijk als premier opzegde. Lekker voorbarig ook weer. De reden waarom zovelen van mening zijn dat May het slecht doet is natuurlijk vrij simpel: iedereen wil iets anders met de Brexit en het is een test van het vermogen van het land om nog tot compromis te kunnen komen. Sommigen zijn tegen, sommigen zijn voor, maar de problemen zitten hem vooral in de details van de huidige deal. En dat is jammer, want May lijkt toch echt haar best te hebben gedaan en het zit haar dus niet mee.
Ze zegt dan ook geheel terecht dat haar aftreden "Niet in het belang is van het Verenigd Koninkrijk". En dat klopt. De andere alternatieven voor het Verenigd Koninkrijk lijken onrealistisch of bij te dragen aan politiek wantrouwen. Een belangrijke partner heeft May in ieder geval voor zich gewonnen. de Ierse DUP heeft laten weten niets te zien in een tweede referendum en dat is goed nieuws. Een tweede referendum creëert chaos. Bij een tegenovergestelde uitslag als de vorige weet niemand welke richting het op moet. Een tweede referendum creëert polarisatie, want middels dat instrument denken meerdere groepen een democratisch recht te mogen afdwingen. Wat dat betreft zit May wel gebakken vanwege de steun van DUP, maar ook binnen Labour zijn er nog stemmen voor een tweede referendum.
Maar het grootste probleem in de huidige onderhandelingen is de partij van May zelf. De conservatieven en hardline Brexiteers zijn ontevreden over de huidige deal. In tegenstelling tot de diehard Brexiteers zijn zelfs 'remainers' nog realistischer. Zo zei een 'remainer': "Het is haar tekort aan moed, maar toen dacht ik wacht even. Wie zouden we als leider krijgen i.p.v. May? En wat zou dit betekenen voor het landsbelang? Laten we even een pauze nemen en oppassen wat we wensen." Heel verstandig advies. Geen deal Brexit is een slecht idee, ondanks dat sommige conservatieven dit wel zien zitten. Maar dat is puur destructief en waarom men dit zou willen weet ik ook niet. Laten we hopen dat de goedwillende elementen bij zowel de 'remainers' als de 'leavers' het samen eens kunnen worden over May's brexit, want dat is tenslotte in het landsbelang terwijl een tweede referendum een no-deal Brexit vele malen erger zijn.
Hopen dat de geschiedenis May's harde werk zal weten te waarderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten