Theresa May verklaart terrorisme de oorlog: "Wij zijn hier veel te tolerant ten opzichte van islamistisch extremisme!"

Geen categoriejun 04 2017, 17:00
De Britse premier heeft het na de zoveelste aanslag gehad met het islamistisch extremisme.
In haar officiële reactie op de vreselijke aanslag in Londen afgelopen nacht heeft Theresa May gezegd dat ze terrorisme harder wil gaan bestrijden. Zij vindt dat het Verenigd Koninkrijk deels zelf verantwoordelijk is voor het feit dat jihadisten zoveel gelegenheid krijgen om aanslagen te plegen omdat Britten "veel te tolerant zijn" ten opzichte van het islamistisch extremisme.
Om terrorisme actief en effectief te bestrijden, ging ze verder, moeten er vaak "ongemakkelijke en zelfs beschamende" gesprekken worden gevoerd, maar het is niet anders, aldus de premier. Er is namelijk "een nieuwe trend in de bedreiging waar we mee geconfronteerd worden," aldus May, die verder ging met uit te leggen dat hoewel de aanslagplegers van Londen en die van Manchester niet lid waren van hetzelfde terreurnetwerk, "ze verenigd worden doordat ze allemaal de kwaadaardige ideologie van het islamitisch extremisme aanhangen."
Vervolgens zei May dat Britten niet op deze manier door kunnen gaan en dat het tijd is om duidelijk te maken aan een ieder dat "pluralistische Britse waarden" superieur zijn. Tenslotte viel ze ook het Internet aan waar, zegt May, jihadisten "safe places" creëren waar ze met elkaar communiceren en zelfs plannen voor aanslagen smeden. Daar wil ze iets aan doen door het maken van "nieuwe internationale afspraken om het Internet te reguleren." Met andere woorden, premier May zal er vrijwel zeker voor gaan pleiten om de vrijheid van het internet in te perken.
Dat laatste is natuurlijk volstrekt belachelijk. Ja, het islamistisch extremisme moet bestreden worden, maar de Britse autoriteiten hebben de meeste gevaarlijke wannabe jihadisten al lang geïdentificeerd. Kijk maar naar de slachter van Manchester. Zijn aanslag kwam niet doordat hij zich op internet met gelijkgezinden kon 'omringen,' maar omdat de knettergekke Britse overheid niet ingreep terwijl al lang bekend was dat hij een extremist was die terreur verheerlijkte. De autoriteiten weten dat er nu 23.000 extremisten in het Verenigd Koninkrijk wonen. Dan kan je het internet wel platleggen, maar daar heb je niets aan als je deze psychopaten niet oppakt.
May kan wel steen en been klagen over "het internet," maar de echte fout ligt bij haar eigen inlichtingendiensten en politie die niet ingrijpen terwijl ze al lang en breed weten dat bepaalde individuen totaal gestoord zijn, hun eigen land haten, en maar wat graag onschuldige burgers naar het hiernamaals willen blazen (of schieten of steken).
Dat zijn dus onzinnige opmerkingen van May, maar gelukkig had ze ook nog een heleboel verstandige dingen te zeggen. Zo zei ze onder meer dat Britten "nog steeds te tolerant zijn ten opzichte van extremisme." Ze wil dat dit verandert -- en wel meteen:

"We moeten het sneller en beter identificeren en het vervolgens met wortel en tak uitroeien in de publieke sector en de rest van de maatschappij."

Daarin heeft ze natuurlijk helemaal gelijk. Nu hopen dat ze de daad wat dat betreft bij het woord voegt en a) de Britse cultuur en waarden eindelijk gaat beschermen, b) de ideologie achter dit soort geweld actief gaat bestrijden, en c) de inlichtingendiensten en de politie opdracht geeft om meteen in actie te komen als een extremist geïdentificeerd is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten