Thierry Baudet neemt de kiezer tenminste wél serieus en lost nu al een verkiezingsbelofte in!

Geen categoriejun 01 2017, 16:00
Bij de meeste partijen zijn verkiezingsbeloften alleen maar bestaand tijdens de campagne: daarna verdwijnen ze als sneeuw voor de zon en zie je ze vier jaar lang niet terug. Gelukkig blijken toch niet alle politici helemaal maling te hebben aan hun beloftes.
Genoeg Nederlanders - of zeg maar gewoon wereldbewoners - hebben geen enkel vertrouwen meer in de politiek. Hoewel we het er uiteindelijk toch mee zullen moeten doen, hebben ze daar wel zo hun redenen voor. Het meest valide argument om de politiek de rug toe te keren is het feit dat alle beloftes waarmee politici zich laten verkiezen na de grote dag toch weer in de prullenbak belanden. Dat is ook niet zo gek: ze hebben hun baan weer voor een paar jaar veiliggesteld en kunnen zich weer gaan richten op hun eeuwige zelfverrijking.
Zo extreem is het gelukkig niet, maar dat er zéér losjes om wordt gegaan met campagne-uitspraken is een voldongen feit. Steker nog: in de meeste gevallen worden ze gewoon keihard gebroken. Wil je niet geheel teleurgesteld worden, dan moet je als kiezer zulke beloften natuurlijk met een korreltje zout nemen. Vanzelfsprekend verwachtte niemand het bedrag handje-contantje te krijgen toen Rutte beloofde dat iedere Nederlander 1000 euro zou krijgen. Zo letterlijk hoeft het allemaal niet te worden uitgevoerd, maar wat je wél verwacht is dat Mark dan zijn uiterste best zal doen om dit land te laten profiteren van de betere tijden. Daar komt vooralsnog dus bar weinig van terecht: hoewel de economie prima draait, merkt de gemiddelde Nederlander daar zelf nog veel te weinig van. En dát is wel iets wat je onze premier kwalijk moet nemen, zelfs al zegt hij sorry.
Gelukkig zijn er ook nog politici die wél in staat zijn te onthouden wat ze vóór 15 maart zeiden. Thierry Baudet beloofde zijn piano naar het Binnenhof te verhuizen wanneer zijn partij, Forum voor Democratie, in de Tweede Kamer zou komen. Nou, het heeft zo mogen zijn: de kiezer besloot dat het tijd was om de nieuwe partij niet met één, maar zelfs met twéé zetels te verwelkomen in het hart van onze democratie. Nu vele nieuwe kamerleden bezig zijn met het inrichten van hun werkkamers, lost Baudet zijn - weliswaar ludieke - belofte in. Jawel, donderdagochtend werd het instrument dan toch echt bezorgd! Vanaf nu kan Nederland dus niet enkel genieten van de foto's van Baudet op zijn vleugel, maar misschien af en toe zelfs van een muzikaal hoogstandje. En het heeft de belastingbetaler geen cent gekost!
Natuurlijk ging het hier om een puur symbolische belofte waar dit land nou niet per se beter van wordt. Dat is echter wel precies waar het om draait: de symboliek. In een tijd waarin 99% van de politici gewoon maling heeft aan wat ze je tijdens de campagne beloven, zijn er nog mensen die het signaal afgeven van 'wij doen wél wat we beloven'. En of dat nou het verlagen van de belastingen of het binnenhalen van een piano is, het is essentieel om een vertrouwensband met je kiezer te creëren. Alleen zó zorg je ervoor dat die volgende keer niet meteen overloopt naar de tegenpartij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten