snapshot12

Thierry Baudet stelt naamswijziging D66 voor: "Juncker66 dekt de lading beter!"

Geen categorieokt 12 2017, 16:00
En helaas slaat Baudet hier de spijker recht op zijn kop.
Ooit was D66 een partij die haar naam eer aandeed. Goed, je kon het er eens mee zijn of niet, maar ze probeerden in ieder geval iets voor elkaar te krijgen waar ze heilig in geloofden. Het is dan ook niet voor niets dat men vaak over de "kroonjuwelen van D66" spreekt: zeer specifieke punten waar de partij al sinds de jaren '60 voor strijdt.
Helaas zijn die juwelen de afgelopen jaren steeds meer in de uitverkoop gedaan. Ik heb het dan natuurlijk in het bijzonder over referenda, iets waar de fopdemocraten decennialang keihard voor gestreden hebben. Gek is dat ook niet: veel dichter bij échte, directe democratie dan met referenda kun je niet komen.
Hoe pijnlijk is het dan ook als juist dié ene partij zich nu tegen het raadgevende referendum gekeerd heeft, dat juist enkele jaren geleden was ingevoerd. Thierry Baudet reflecteert tijdens het debat over het regeerakkoord daar nog even op, om voor heel Nederland duidelijk te maken hoe ernstig Alexander Pechtold en zijn niet zo democratische fractievriendjes hun eigen principes verloochend hebben. Baudet vat het samen met een aanbeveling richting die partij: verander de naam misschien maar eens in Juncker66.
Die vriendelijke doch dringende hint komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Vroeger lieten de democraten zich nog leiden door democratie: in die tijden van weleer was D(emocraten)66 dan ook een prima naam voor dat beestje. Pechtold had echter niet verwacht dat zijn eigen ideaal hem uiteindelijk een mes in de rug zou steken: het Oekraïnereferendum kwam precies met dié resultaten aanzetten waar meneer niet op had gehoopt. Het was een zware nederlaag voor eurofielen - die ze uiteindelijk tot een inlegvelwinst wisten om te buigen, maar dat terzijde - die tot op de dag van vandaag hun beleid kenmerkt. En voor D66 betekent dat concreet: referenda zitten in de praktijk hun eurofiele business alleen maar in de weg, dus moeten die volksraadplegingen weer in de ban gedaan worden, opdat opper-eurofiel Jean-Claude Juncker ongestoord vanuit zijn ivoren Brusselse toren kan verdertimmeren aan de weg naar één Europa. Sportief hoor.
Of zoals Baudet het verwoordt: "Waar Hans van Mierloo zijn hele leven voor heeft gestreden, wordt door Pechtold nu afgeschreven. De eurofielen hebben de democraten van weleer verslagen."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten