Tijd voor Weisglas om zijn VVD-lidmaatschap op te zeggen

Geen categorieokt 02 2010, 12:45
Oud-kamervoorzitter en VVD-'prominent' Frans Wijnglas Weisglas vindt dat de VVD nóóit, maar dan ook nóóit in zee had moeten gaan met de PVV van Geert Wilders. Dit omdat "liberale waarden zoals de gelijkwaardigheid van alle mensen haaks staan" op de beginselen van de Partij Voor de Vrijheid, volgens deze nepliberaal.
Dit zei hij eerder vandaag tijdens een partijraad van de VVD.

Weisglas vreest dat Wilders in de voorgestelde coalitie de touwtjes in handen zal hebben. „Als belangrijkste steunpilaar van dit kabinet kan hij zijn verwerpelijke opvattingen met meer gezag en legitimatie naar voren brengen, zoals al bij de presentatie van het regeer- en gedoogakkoord is gebleken.”

Het „allerergste” vindt Weisglas dat „de VVD dit alles gedoogt”. „Waar zijn onze liberale principes gebleven?”, vraagt hij zich af.

Ik vind het opmerkelijk dat Weisglas beweert dat de VVD de PVV gedoogt. Het is net andersom. Wilders en de zijnen gedogen het kabinet Rutte-Verhagen, niet andersom. Weisglas - of "roodneusje", zoals hij ook weleens liefdevol genoemd wordt - begrijpt er dus helemaal niets van.
Ten slotte nog iets: voor de VVD is het niet alleen logisch om in DDS-I te stappen omdat men dan veel punten van het verkiezingsprogram kan verwezenlijken, maar ook omdat dit de partij electoraal gezien ongetwijfeld geen windeieren zal leggen. Een behoorlijk aantal van de zetels van de PVV komt bij de VVD vandaan. Als Rutte nu samenwerkt met Wilders - al ware het maar in een gedoogconstructie - dan kan hij over vier jaar misschien een paar zetels terugwinnen. En dat zal ongetwijfeld nodig zijn indien hij een tweede termijn als premier ambiëert.
Ondertussen moet de PVV natuurlijk nog wat zetels weghalen bij linkse partijen; de komende jaren zullen ongetwijfeld in het teken staan van de polarisering van de politiek. Linkse partijen zullen de multiculturele samenleving wellicht nóg meer en nóg gepassioneerder verdedigen dan ze de afgelopen decennia al deden. Dat is goed nieuws voor de PVV: er zijn immers behoorlijk wat linkse kiezers die steeds kritischer worden op het gebied van I&I, maar die de economische politiek van de VVD niet zien zitten. In dat geval kunnen zij, als zij het straks echt helemaal gehad hebben met het theegeluiter van Job Cohen en de zijnen, overstappen naar de PVV, die qua economisch en sociaal beleid vrij dicht zit bij de PvdA en de SP.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten