Tijs van den Brink (EO) wil meer 'weerbaarheid' én minder tere zieltjes

Tijs van den Brink (EO) wil meer 'weerbaarheid' én minder tere zieltjes

Tijs van den Brink heeft een antwoord gevonden op dat zielige identiteitspolitieke geneuzel dat we de laatste tijd steeds vaker lezen in de media en krantenkoppen. Volgens de voorman van de Evangelische Oproep is het belangrijk dat de samenleving weerbaarder wordt. En dat is goed op tal van onderwerpen aldus Van den Brink op het EO Portal. Als iedereen zichzelf wat weerbaarder maakt tegen kritiek of groepsdruk dan zou dat veel problemen schelen: "Als we vrouwen, homo’s, christenen, moslims, mensen met een migratie achtergrond en andere minderheden een beetje weerbaarder maken, hebben we een heleboel problemen opgelost"

Van den Brink legt met zijn korte column de vinger op de zere plek. In plaats van je druk te maken over het gebrekkige formuleringsvermogen van je medemens en direct te triggeren zou het goed zijn als iemand gewoon relativeert. Ook online op sociale media zie je vaak dat gebrekkige formuleringen leiden tot flinke scheldpartijen. Vaak interpreteren mensen dan doelbewust hun gesprekspartner verkeerd om daarmee pestmethoden toe te passen.

Soms lijkt het net een kleuterschool. Ook de reacties op Johan Derksen vond hij overtrokken, Tijs: "We discussieerden bijvoorbeeld over de uitlatingen van Johan Derksen. Die zei dat homo’s niet zo moeilijk moeten doen over uit de kast komen. Nederland was te klein. Terwijl we ook hadden kunnen zeggen: ‘Ach, dat is Johan Derksen, laat hem nou…" Relativeren doet Tijs natuurlijk wel. Het is inderdaad niet leuk als je onrechtvaardig behandeld wordt. Bijvoorbeeld als iemand je discrimineert vanwege je huidskleur en dit duidelijk laat blijken. Maar in veel gevallen kan het ook zijn dat er eigenlijk niet zoveel aan de hand is.

Grapjes moeten dan ook kunnen en te lang stil staan bij alle 'onrechtvaardigheden' die je om je heen ziet gaat natuurlijk ook niet helpen. Weerbaar zijn: mentaal sterk en bereid tegenslagen te aanvaarden is gewoon essentieel in het leven. Ook bij sociale contacten. Dat de kleur van personen bij reclame's er niet toe doen wisten we allemaal wel. Maar toch zijn er mensen die het doen. Tja, "Maar hé! Als je weerbaar hebt, dan kun je dat hebben. Dan ben je veel sterker dan dat." aldus Tijs van den Brink.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties