OM: Thierry Baudet (FVD) niet vervolgd voor 'ronselen volmachten' want hij overtrad geen enkele wet

OM: Thierry Baudet (FVD) niet vervolgd voor 'ronselen volmachten' want hij overtrad geen enkele wet

Thierry Baudet op campagne in Sittard in maart 2021.

Vandaag maakte het OM bekend dat FVD-voorman Thierry Baudet niet vervolgd wordt voor het ronselen van stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen maart. Het is eigenlijk ongekend dat hij er voor onderzocht is, maar de autoriteiten hebben dan toch iets besloten waarvoor iets van gezond verstand nodig was: geen vervolging wegens "het ronselen van volmachten." Niet zo gek natuurlijk, want Baudet heeft geen volmachten "geronseld."

Er was aangifte tegen Baudet gedaan door de ex-directeur van het lokale sufferdje in Den Bosch. Dat is ene Frank de Bie; een man die volstrekt irrelevant is, maar die heel graag heel belangrijk gevonden wil worden, en het daarom op deze manier probeerde.

Volgens De Bie had Baudet zich schuldig gemaakt aan het overtreden van de kieswet omdat hij gezegd had: "Als je niet stemt, dan telt je stem niet mee en daarom is het zo belangrijk dat mensen die FVD een warm hart toedragen in hun omgeving mensen enthousiasmeren om volmachten aan hen af te geven." En, ging hij verder, "mensen die misschien niet zo politiek betrokken zijn, die willen misschien wel een volmacht geven en dan kun je dus toch meermaals stemmen. Dus één persoon kan vier keer stemmen eigenlijk, als je maar die volmachten kunt regelen."

Natuurlijk is daar helemaal niets mis mee, maar zoals wel vaker grepen Baudets tegenstander deze kans toch aan om hem weer eens een gevoelige klap toe te dienen. Let wel, niet door hem electoraal te verslaan, nee. Door hem te laten vervolgen, met alle mogelijke consequenties van dien.

Hoe dan ook, het OM heeft nu laten weten dat Baudet niet voor de rechter hoeft te verschijnen, omdat hij de wet niet met voeten heeft getreden. "Baudet heeft mensen niet persoonlijk benaderd of aangesproken om hun stempas in te vullen en af te geven," aldus het OM. "Hij heeft geen druk uitgeoefend op mensen om dat te doen; het initiatief om een volmacht te verlenen ligt ook na zijn toespraak bij de kiezer."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties