Toeristen zijn boos op Auschwitz vanwege nieuwe douches

Toeristen zijn boos op Auschwitz vanwege nieuwe douches

De leiding van het voormalige concentratiekamp dacht dat het met de hitte wel goed zou zijn om douches te installeren in het park. Die hebben echter nogal een beladen geschiedenis op die plek...

Toen de dagelijkse leiding van het voormalige concentratiekamp Auschwitz besloten om vanwege de allesverzengende hitte in Polen besloten om enkele douches klaar te zetten voor oververhitte toeristen, werd dat niet door iedereen in dank afgenomen. Het kamp is tegenwoordig een toeristische bestemming voor mensen die belangrijke plaatsen uit de Tweede Wereldoorlog willen bezoeken. Deze mensen associëren de douches niet met verkoeling, maar met één van de beruchte methoden die de nazi's gebruikten om Joden uit te roeien:

Vanwege de hittegolf die in Polen heerst, leek het de beheerders van het beruchte vernietigingskampkamp een goed idee om koud water-douches te plaatsen, zodat toeristen even konden afkoelen tijdens hun bezoek.

Dit was echter tegen het zere been van veel bezoekers. Het deed ze denken aan de gaskamers die in de Tweede Wereldoorlog waren ingericht als doucheruimtes met (niet-werkende) douchekoppen.

De bal is gaan rollen nadat Israëlische toeristen bij een bezoek aan Polen de douches zagen en daarover schreven aan de Jerusalem Post:

Als Jood die zo veel familieleden heeft verloren tijdens de Holocaust, deden de douches me meteen aan de gaskamers denken", vertelt een boze Meir Bulka aan The Jerusalem Post. En hij was niet de enige die woedend regaeerde op de douches. ,,Alle Israelische bezoekers vonden het een smakeloze actie."

De beheerders van Auschwitz beklemtonen echter dat hun douches écht alleen ter verkoeling zijn, en het nooit de bedoeling is geweest om nabestaanden te kwetsen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties