Triest! De Correspondent journalist probeert slaatje te slaan uit deugen: komt met boekje over zinloze klimaattips

Geen categoriejun 23 2019, 17:00
Daar hebben we weer zo'n typische klimaatdrammer: Jelmer Mommers, journalist voor De Correspondent. Hij komt met een boekje (slechts 20 euro!) vol 'handige' tips over hoe u uw steentje bij kunt dragen aan een beter klimaat. Van deugen een verdienmodel maken dus!
Staan daar dan verbijsterende nieuwe inzichten in waar we nog nooit eerder van hebben gehoord? Nou, nee. Drie tips die in het AD voor ons worden onthuld zijn:
Ja, ja! Laat die maar even op u inwerken! Een mondiaal probleem die alleen met grote oplossingen effectief kan worden aangepakt, maar dat is natuurlijk niet aantrekkelijk voor de drukke Nederlander met een aangepraat schuldgevoel. Die raakt niet geïnspireerd door een boekje dat zou adviseren om technische studies te gaan volgen en bij te dragen aan de nodige doorbraken die groenere alternatieven aantrekkelijker maken. Nee, die wil liever wat leuke tips van het niveau 'doe het licht uit als je weggaat' en 'draag liever een trui dan de verwarming flink op te stoken'.
Eergisteren schoof de Sociaal-Economische Raad nog een advies onder de neus van het kabinet, waarin werd gezegd dat de twaalf grootste bedrijven verantwoordelijk zijn voor 75 procent van de uitstoot in Nederland. Moet men zo'n Correspondent-journalist, die zelf klaarblijkelijk graag met feiten en cijfers strooit, nou daadwerkelijk serieus nemen als hij zich richt op die overige 25 procent van de uitstoot?
Deze man lijkt voornamelijk te willen profiteren van de angst en het schuldgevoel van de Nederlandse burger. Hij had met zijn kennis en achtergrond net zo goed een boek kunnen schrijven over welke mensen, initiatieven, technieken en mogelijkheden er (nodig) zijn om zoveel mogelijk impact te hebben op het klimaatprobleem. Had waarschijnlijk ook flink wat bomen bespaard die nu voor zijn boek zijn gebruikt...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten