Triest: EU-hofnar Juncker vraagt zich af of Brexit-onderhandelaar Davis 'wel stabiel' is

Triest: EU-hofnar Juncker vraagt zich af of Brexit-onderhandelaar Davis 'wel stabiel' is

Jean-Claude Juncker heeft met zijn trieste opmerking richting David Davis een persoonlijk dieptepunt bereikt: zoveel is wel duidelijk.

Het gaat weer eens geweldig in Brussel. De onderhandelingen over de Brexit willen - zachtjes gezegd - nog niet echt vlotten: de EU en het Verenigd Koninkrijk staan, net als eigenlijk altijd het geval is geweest, recht tegenover elkaar. Het is nog maar zeer de vraag of er überhaupt een akkoord zal liggen voor maart 2019 - de maand die geldt als deadline voor de onderhandelingen.

De Europese Unie draagt dan ook niets bij aan het vlottrekken van dat alles. Door de starre opstelling van Brussel - er ligt een heel lijstje met onmogelijke eisen - is er op de inhoud weinig te winnen, dus heeft men het vóór de schermen maar vooral over de vorm. Als je er niets van bakt kun je mensen immers het beste daarvan afleiden, niet waar?

Hoewel de Britse verkiezingen alweer een paar maanden achter ons liggen en Theresa May gewoon een prima - niet perfecte, maar wel prima - regering heeft weten te smeden, blijven de hoge heren in Brussel maar die kaart van instabiliteit spelen:

Theresa May’s Brexit strategy came under heavy fire on Thursday as Jean-Claude Juncker, president of the European Commission, questioned the “stability” of her chief negotiator while rightwing Conservative MPs mobilised to push for a hard exit.

Mr Juncker had told his colleagues in the Commission that he was concerned about “the stability and accountability” of David Davis, Brexit secretary, escalating already frayed tensions between Brussels and London.

The comments, which appeared in the minutes of a July meeting of 28 European commissioners, came as hopes that “sufficient progress” on the outlines of Britain’s exit could be achieved by the EU’s October summit were rapidly fading.

Dit is precies het beeld dat de EU al maanden probeert te schetsen: wij zijn verenigd, weten wat we willen en voeren serieuze onderhandelingen terwijl de Britten hartstikke verdeeld zijn, niet weten wat ze willen en eigenlijk maar gewoon wat doen. Nou Juncker en aanhang, ik heb nieuws voor jullie: het Verenigd Koninkrijk is meer één dan deze Unie ooit geweest is. Het is toch écht een stuk makkelijker om overeenstemming te bereiken binnen een land dan tussen vele landen met uiteenlopende situaties en belangen. Inzetten op de stabiliteit van de regering achter David Davis is dan ook ronduit triest : het feit dát de Britten het voor gezien houden, geeft wel aan hoe stabiel de EU op dit moment is, en hoe weinig inhoudelijke argumenten ze nog overhebben.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties