Triest! Helft van alle Joden voelt zich al niet meer veilig in Nederland: "Woord jood is een scheldwoord geworden!"

Triest! Helft van alle Joden voelt zich al niet meer veilig in Nederland: "Woord jood is een scheldwoord geworden!"

Een treurige peiling vandaag bij EenVandaag. Nee, DENK groeit niet door tot 20 zetels. Erger nog: bijna 50% van alle Joden in ons land voelt zich hier niet meer veilig. Ze vinden dat hun geloof een scheldwoord is geworden, worden met regelmaat aangevallen en moeten zich constant verdedigen voor de handelingen van de staat Israël - ook al hebben ze daar niets mee te maken.

Nooit meer. Dat was het sentinment vlak na de Tweede Wereldoorlog. Nooit meer mag er een situatie komen waarin in Europa hele bevolkingsgroepen stelselmatig worden weggetreiterd, als derderangsburgers behandeld en vervolgens om zeep geholpen. De Holocaust was iets verschrikkelijks, en mocht nooit meer terugkeren.

Hier staan we dan, in 2018. Nee, er is geen actieve Jodenvervolging vanuit de overheid - laat staan moordkampen - maar met de behandeling van deze kwetsbare groep is echt vanalles mis. De veiligheid van het volk uit het Boek staat grondig onder de druk. Joden merken dat maar al te goed, zo vertrouwden ze EenVandaag toe. Die publiceerde de bevindingen vandaag, met enkele schokkende cijfers erbij:

"Veel joden in Nederland durven hun joodse achtergrond niet te uiten. Dat blijkt uit een onderzoek onder 557 joden in Nederland, dat EenVandaag heeft gedaan met hulp van het Centraal Joods Overleg en JMW Joodswelzijn. De helft (47 procent) van de deelnemers voelt zich niet vrij om in Nederland openlijk joods te zijn.

Deelnemers geven aan dat anti-joodse gevoelens alom aanwezig zijn in Nederland. Vooral op internet (82 procent), in de nieuwsmedia (59 procent) en op straat (52 procent) zien zij anti-joodse sentimenten. Dat leidt ertoe dat joden hun gedrag aanpassen: 43 procent van de deelnemers past hun uiterlijk of kleding wel eens aan om te voorkomen dat ze als jood worden herkend, bijvoorbeeld door een pet over hun keppeltje te dragen als ze de straat op gaan. De helft (48 procent) vermijdt wel eens situaties uit angst voor anti-joodse opmerkingen."

Schrijnender dan de abstracte cijfers zijn de verhalen die EenVandaag heeft genoteerd. Eén Jood kreeg te horen van z'n buurman dat hij alleen maar naast 'm kon wonen omdat Hitler zou zijn "vergeten om z'n familie te vergassen." Auto's worden bekrast met hakenkruizen, en de hele tijd moet men zich verantwoorden voor alles wat er in Israël gebeurt. Alsof iedere Jood letterlijk een verlengstuk is van wat er duizenden kilometers verderop gebeurt.

Welkom, dus, in de rechtsstaat Nederland anno 2018. Waar we op papier allemaal even vrij zijn en evenveel rechtsbescherming genieten. Maar - helaas - Joden kennelijk net een beetje minder dan de rest. For shame!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties