Triest maar waar: de terroristen hebben gewonnen in Parijs

Geen categorieaug 23 2016, 20:00
Parijs! Vroeger associeerden we die stad met liefde. Met romaniek. Met de baanbrekende architectuur van de Eiffeltoren en de imposante kunstverzameling van het Louvre. Nu? Parijs staat symbool voor een falende staat, voor terrorisme, voor dood en verderf en een multiculturele samenleving die zich als een parasiet heeft gekeerd tegenover het gastland.
Ooit was Parijs een bloeiende toeristenstad. Niet-Europeanen beschouwden de statige miljoenenstad zelfs als de hoofdstad van niet alleen Frankrijk, maar heel Europa. Sinds een jaar of anderhalf is Parijs echter het symbool van terrorisme in plaats van romantiek of plezier.
Het ontbreken van Parijs als lichtpunt in een donkere wereld is een absoluut gemis voor de hele wereldbeschaving. Voor de inwoners van deze wereldstad zelf is het nog veel triester: instortende toerismecijfers richten nog veel meer schade aan dan de terroristische aanvallen - van Charlie Hebdo tot en met de Bataclan - ooit hebben kunnen dromen te berokkenen aan de trotse Franse hoofdstad. Lees zelf maar:

"Het toerisme in Parijs en omstreken heeft de eerste helft van dit jaar ongekend harde klappen gekregen. Het Île-de-France ontving tussen januari en juli een miljoen minder buitenlandse bezoekers dan vorig jaar in dezelfde tijdsspanne, melden Franse media op gezag van het regionale toerismebureau (CRT). Het CRT wijt de neergang aan de terroristische aanslagen en de stakingen van afgelopen jaar.

Vooral de Japanners lieten het afweten. Het aantal Japanners dat een hotelkamer in Parijs reserveerde liep met bijna de helft terug. Ook Italianen en Russen, die doorgaans in groten getale de Franse hoofdstad bezoeken, blijven weg. De strop voor de toerismesector beloopt volgens het CRT een slordige 750 miljoen euro."

Ik mijmer over vroeg en hoop dat die tijd weer terugkomt. Parijs als inspiratie, als bron van hoop en optimisme, en als Damascus aan het eind van de weg naar Damascus. Daar zeg ik me trouwens wat. Want dat is nog zo'n stad die door terrorisme nooit meer hetzelfde zal zijn. Ach, zoveel plekken die door terrorisme voorgoed zijn veranderd. Het is de donkere nieuwe wereld waarin we nu leven. En Parijs? Het ongewilde maar o zo duidelijke trieste middelpunt daarvan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten