Trieste Volkskrant-columnist zet PVV'ers weg als hypocriete fascisten

Trieste Volkskrant-columnist zet PVV'ers weg als hypocriete fascisten

Het politieke genie van de fascisten is dat zij gebruik maken van de hypocrisie van de burgerij, aldus de scribent. Want ach, PVV'ers zijn nog nooit uitgescholden voor fascisten, natuurlijk! Ja, dit gaat vast werken om de PVV klein te houden jongens! Geweldige strategie!

Dirk Jan van Baar -- die in het verre verleden ook stukken schreef voor De Dagelijkse Standaard -- is helemaal van de leg. Dat blijkt wel uit zijn nieuwste column voor de Volkskrant waarin hij PVV-kiezers en de partij zelf voor de goede orde maar weer eens wegzet als een stel opperfascisten. Zelfs Pim Fortuyn moet het ontgelden. Hoewel hij eerst ontkent dat Fortuyn een fascist was legt hij vervolgens toch de link met Mussolini. Want rechts:

Pim, voorloper van Geert, was geen fascist, hij was juist anti. Hij werd alleen als fascist verketterd, en met hem zijn aanhang, die daardoor nog meer werd gekwetst. Maar Pim was wel bewonderaar van Berlusconi, woonde in het Palazzo di Pietro op het Burgerplein in Rotterdam-Zuid, en heeft zich in Italië laten begraven.

Je mag het niet zeggen, maar je moet dan wel blind zijn om niet aan Mussolini te denken.

Vervolgens moet Silvio Berlusconi, die jaren aan de macht is geweest in Italië en daar op geen enkele manier dan ook een fascistisch regime heeft gevestigd, het ook ontgelden. Jawel, predikt het oraken Van Baar, Silvio was feitelijk een kleine Benito Mussolini. Maar dan net een beetje minder effectief.

Tenslotte eindigt hij zijn stuk met de volgende conclusie:

Het politieke genie van de fascisten en stuntwerkers type Berlusconi is dat zij gebruik maken van de hypocrisie van de burgerij, die met de stroom meedrijft en op de eigen respectabiliteit is gesteld. Fascist zijn ze niet, dat is altijd de ander. Het zijn de nette mensen die de schaamteloosheid vrij spel geven. Als de politiek incorrecten ineens echte verkiezingen winnen, ook in serieuze landen als het VK en de VS, is de ban gebroken en komen er meer. Het springtij is fascistisch - maar zeg het niet hardop, want dit is onze grootste nachtmerrie en wie weet blijft het (zie Silvio) bij show.

Kortom, de PVV is een fascistische partij, Geert Wilders is opperfascist, en PVV-kiezers zijn ofwel zelf fascistisch of ze tolereren het fascisme (omdat ze bang zijn statusverlies te lijden, wat?). Lekker makkelijk: meneer de historicus doorziet het allemaal!

Het meest trieste aan dit soort columns is natuurlijk dat zo'n scribent en zijn redacteuren ook nog denken dat dit soort beschuldigingen effect zullen sorteren. Helaas heb ik slecht nieuws voor ze: Nederland is moe van dit soort lasterlijke praat. Er zijn gegronde redenen om kritiek te leveren op het populisme, maar het slaat volstrekt nergens op om dat soort partijen en hun achterban massaal weg te zetten als (crypto-) fascisten. Sterker nog, door dat soort retoriek zorg je er alleen maar voor dat ze groeien omdat de gemiddelde kiezer doorheeft welke spelletjes er gespeeld worden en daardoor juist rebelleert.

Als Wilders en de zijnen de verkiezingen van maart volgend jaar winnen doen ze er dus verstandig aan om columnisten als Van Baar achteraf even een dankbriefje te sturen. Oh, oh, sweet irony.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties