Boem! Nederland-vierend 'Ik hou van Holland' vernietigt de concurrentie alweer!

Boem! Nederland-vierend 'Ik hou van Holland' vernietigt de concurrentie alweer!

Ja, Nederlanders zijn tegenwoordig weer trots op hun cultuur en land. En nee, dat steken we niet langer onder banken.

RTL4 blijft hoge ogen gooien met 'Ik hou van Holland,' het zaterdagavondprogramma dat gepresenteerd wordt door de oerhollandse Linda de Mol. Zoals tegenwoordig gebruikelijk is was het gisteravond weer het best bekeken programma op primetime.

Hilarisch genoeg verliest de NPO steeds meer terrein. Sinds de show 'Als de dijken breken begon' verliest de publieke omroep elke week meer kijkers. Gisteren waren er nog 1,3 miljoen over. Als het zo doorgaat zakt het programma over niet al te lange tijd onder de magische grens van een miljoen.

Waarom dat een feestje waard is? Het spreekt voor zich, maar ik leg het toch nog maar een keer uit: omdat de NPO helemaal moet worden opgeheven. Het is één grote incestbende van linkse activisten die alles wat enigszins rechts is haten. Hoe eerder NPO 1, NPO 2, en NPO 3 het loodje leggen, hoe beter.

Het succes van 'Ik hou van Holland' houdt in mijn ogen verband met de opkomst van het patriottisme én het populisme in ons land. Nederlanders beginnen weer trots te zijn op hun cultuur, tradities en geschiedenis. Hoe harder de Sylvana Simonsen van deze wereld zich er tegen afzetten, hoe trotser de gemiddelde Nederlander juist wordt. En ja, dat is een buitengewoon gezonde ontwikkeling. Hoewel ik weinig op heb met nationalisme, is patriottisme namelijk wel degelijk een heel mooi sentiment, dat ook nog eens belangrijk is omdat het een samenleving bij elkaar houdt. Natuurlijk moet dat patriottisme wel gebaseerd zijn op bepaalde waarden als vrijheid, individualisme, ondernemerschap, en gedeelde tradities, en niet op ras, geloof, of seksualiteit.

Maar in Nederland hoeven we ons volgens mij niet al te druk te maken over de mogelijkheid dat het nationalisme terugkomt. Patriottisme wel, maar dat is iets heel anders. Een patriot juicht iedereen die het Nederlanderschap waardeert toe, onafhankelijk van ras, afkomst, wat dan ook. Een nationalist vindt iedereen met een niet-blank kleurtje verdacht. Dat laatste is natuurlijk onacceptabel, maar het is gelukkig ook heel onnederlands; wij zijn historisch immers juist een tolerant volkje, zolang nieuwkomers onze cultuur maar omarmen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties