Trump bombardeert Syrische luchtmachtbasis helemaal aan gort

Geen categorieapr 07 2017, 9:38
Trump heeft wraak genomen voor Assads gifgasaanvaln op zijn eigen bevolking.
Heel goed: Donald Trump heeft Bashar al-Assad, en diens bondgenoot Vladimir Poetin, even laten merken dat er nogal een verschil is tussen hem en Barack Obama. Die laatste had het over "rode lijnen" en deed vervolgens niets. Nou, The Donald zit zo niet in elkaar:

Het Amerikaanse leger heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een aanval met meer dan vijftig Tomahawk-raketten uitgevoerd op een Syrische luchtmachtbasis. Volgens het Syrische leger zijn er zes militairen omgekomen. De luchtmachtbasis zou grotendeels verwoest zijn.

Het gaat om de Shayrat-basis. Zowel start- en landingsbanen, de brandstoftanks én de Syrische luchtvloot zijn onder vuur genomen. Of beter gezegd: compleet en totaal vernietigd. Dat effect hebben 50 Tomahawks namelijk nou eenmaal.
En zo bewijst Trump met één actie dat hij a) geen willoze pop is van Rusland (wat toch beweert wordt door Democraten) en b) uit een heel ander hout gesneden is dan Obama. Die dreigde weliswaar met acties als Assad ooit gifgas zou gebruiken, maar greep niet in toen de Syrische dictator dat vervolgens tóch deed. Trump laat nu even merken dat hij wél in actie komt als hij vindt dat zo'n dictatoriale gek zich misdraagt.
De rest van de wereld haalt nu opgelucht adem: eindelijk een president die durft door te pakken. Zo laat de Britse regering weten:

"We vinden dit een passende reactie op de barbaarse chemische aanval van het Syrische regime. Hij is bedoeld om te voorkomen dat er nog zo'n aanval plaatsvindt."

Ook de Australische premier Malcolm Turnbull is buitengewoon tevreden. Hij noemt de actie "proportioneel" en laat weten dat dit dé wijze is waarop je op dit soort mensenrechtenschendingen reageert.
Zelfs de Franse regering staat achter Trump. Minister van Buitenlandse Zaken Ayrault legt uit:

"Het gebruik van chemische wapen is stuitend en moet bestraft worden omdat het een oorlogsmisdaad is."

En zo heeft Trump even laten zien wie de baas is. Heel goed. Misschien dat Assad nu begrijpt dat hij niet meer met alles kan wegkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten