Trump houdt woord: 11.000 Amerikaanse troepen verlaten Duitsland. Gaat Europa nu eindelijk NAVO-norm eerbiedigen?

Trump houdt woord: 11.000 Amerikaanse troepen verlaten Duitsland. Gaat Europa nu eindelijk NAVO-norm eerbiedigen?

Amerikaanse soldaten. Bron: Shutterstock: Door Bumble Dee

Vorige maand dreigde Trump al om troepen weg te halen uit Duitsland. De Verenigde Staten betalen zich al decennia blauw om de NAVO intact te houden, maar onder Trump is de boodschap duidelijk: voldoe aan de NAVO-norm of er zullen maatregelen volgen. Duitsland ziet nu 6400 Amerikaanse soldaten naar huis keren, 5400 soldaten zullen ergens anders in Europa worden gestationeerd. Wordt Europa nu eindelijk wakker, en gaan we eindelijk zelf betalen voor de NAVO?

België en Italië moeten ruimte gaan creëren voor de opvang van de militaire in Duitsland. Zij zullen een groot deel van de 5400 militaire opvangen.

Dat Trump zijn bedreigingen nu ook uitvoert bij NAVO-lidstaten zou een waarschuwing moeten zijn voor tal van 'wanbetalers' binnen de NAVO. Het is tijd om eindelijk de afspraken te respecteren en 2% van het BBP te gaan uitgeven aan Defensie.

?ref_src=twsrc%5Etfw

Toch krijgt Trump niet alleen maar lof van de atlantici binnen zijn eigen partij. Zij vrezen dat dit een gouden kans is voor de Russen om zich agressiever te gaan gedragen. Zij vrezen namelijk dat wanneer Amerika zich steeds meer terugtrekt uit Europa, de Russen juist steeds actiever gaan worden. Of dit een reëel gevaar is, of dat dit een irrationele gedachte is dat maakt voor Trumps strategie weinig uit. Hij wil dat Europese landen, koste wat kost, nu eindelijk de NAVO afspraken gaat eerbiedigen.

Lees meer over:
NAVO Duitsland militairen Trump

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer