Trump maakt duidelijk geen Obama te zijn: 'Ayatollah, kappen met die raketproeven!'

Trump maakt duidelijk geen Obama te zijn: 'Ayatollah, kappen met die raketproeven!'

Donald Trump maakt in zijn eerste weken als 'supreme commander' meteen duidelijk dat hij Iran niet zoveel speelruimte zal geven als dat zijn ayatollah-vriend en voorganger Obama maar al te graag deed.

In zijn laatste jaren als president van het machtigste land ter wereld vond Barack Obama het nog eventjes nodig om de sancties tegen knettergekke landen als Cuba op te heffen. Gewoon, zoals Amerikanen daar op vakantie kunnen en legaal Cubaanse sigaren en drank kunnen aanschaffen. Dat dat een rampzalige legitimatie van een onderdrukkend regime is moge duidelijk zijn, maar hoe hard dat ook klinkt, zullen vooral Cubanen de nadelen daarvan gaan voelen. Voor de rest van de wereld maakt het allemaal niet zo heel erg veel uit, in ieder geval niet wat direct gevaar betekent.

Dat is echter totaal anders met Iran, dat sinds de zogenaamde 'Iran-deal' weer vrolijk kan doorwerken aan haar nucleaire ambities, zolang het maar voor vreedzame doelen is enzo. Obama, plus heel wat andere wereldleiders helaas, waren naïef genoeg om dit te geloven en zeiden de sancties tegen het land grotendeels gedag, zonder dat er echt iets veranderd is ten opzichte van tien jaar geleden. Gelukkig was Donald Trump wat realistischer wat dat betreft: hij ziet terecht in dat Iran zo mogelijk nóg meer wenst om bepaalde landen van de kaart te vegen. Hij heeft de grote leider van Iran, de ayatollah, dan ook opgeroepen om direct op te houden met het testen van raketten:

?ref_src=twsrc%5Etfw

Oftewel: de Iraniërs moeten het niet wagen om nog een raketproef uit te voeren, anders zwaait er wat. Wat dat "wat" precies is blijft nog lekker vaag, maar als deze eerste weken Trump ons iéts duidelijk hebben gemaakt, is het dat hij zeker de daad bij het woord zal voegen. En terecht, want Iran test weer met veel enthousiasme raketten - formeel 'ter verdediging', maar iedereen weet beter. Zo ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die maar al te goed weet dat Iran zijn land gisteren nog had opgeblazen als het daartoe de mogelijkheid had. Hij kwam dinsdag met deze tweet aanzetten:

Hierbij gaat het overigens niet over de raketproef die Iran deze week uitvoerde - iets wat Netanyahu hier onterecht wel lijkt te suggereren - maar om een proef in maart 2016. Er is echter geen enkele reden om aan te nemen dat de slogan "Israël moet vernietigd worden" minder in trek is bij de ayatollah en zijn gevolg dan 10 maanden geleden. Sterker nog: nu Israël eindelijk weer een echte bondgenoot in de Verenigde Staten lijkt te hebben gevonden zal het verlangen de 'zionistische bezetters' van de wereld te vagen alleen maar aangewakkerd zijn.

Alleen dat is al genoeg reden om net zo vurig te strijden voor een Iran zónder de capaciteit om Israël - of welk land dan ook - te vernietigen. Ik betwijfel of de waarschuwing van Trump direct iets zal uithalen, maar iets is zeker: als dat niet gebeurt dan zal hij daar meer consequenties aan verbinden dan zijn slappe voorganger.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer