Trump maakt duidelijk geen Obama te zijn: 'Ayatollah, kappen met die raketproeven!'

Geen categoriefeb 02 2017, 18:00
Donald Trump maakt in zijn eerste weken als 'supreme commander' meteen duidelijk dat hij Iran niet zoveel speelruimte zal geven als dat zijn ayatollah-vriend en voorganger Obama maar al te graag deed.
In zijn laatste jaren als president van het machtigste land ter wereld vond Barack Obama het nog eventjes nodig om de sancties tegen knettergekke landen als Cuba op te heffen. Gewoon, zoals Amerikanen daar op vakantie kunnen en legaal Cubaanse sigaren en drank kunnen aanschaffen. Dat dat een rampzalige legitimatie van een onderdrukkend regime is moge duidelijk zijn, maar hoe hard dat ook klinkt, zullen vooral Cubanen de nadelen daarvan gaan voelen. Voor de rest van de wereld maakt het allemaal niet zo heel erg veel uit, in ieder geval niet wat direct gevaar betekent.
Dat is echter totaal anders met Iran, dat sinds de zogenaamde 'Iran-deal' weer vrolijk kan doorwerken aan haar nucleaire ambities, zolang het maar voor vreedzame doelen is enzo. Obama, plus heel wat andere wereldleiders helaas, waren naïef genoeg om dit te geloven en zeiden de sancties tegen het land grotendeels gedag, zonder dat er echt iets veranderd is ten opzichte van tien jaar geleden. Gelukkig was Donald Trump wat realistischer wat dat betreft: hij ziet terecht in dat Iran zo mogelijk nóg meer wenst om bepaalde landen van de kaart te vegen. Hij heeft de grote leider van Iran, de ayatollah, dan ook opgeroepen om direct op te houden met het testen van raketten:
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/827118012784373760?ref_src=twsrc%5Etfw
Oftewel: de Iraniërs moeten het niet wagen om nog een raketproef uit te voeren, anders zwaait er wat. Wat dat "wat" precies is blijft nog lekker vaag, maar als deze eerste weken Trump ons iéts duidelijk hebben gemaakt, is het dat hij zeker de daad bij het woord zal voegen. En terecht, want Iran test weer met veel enthousiasme raketten - formeel 'ter verdediging', maar iedereen weet beter. Zo ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die maar al te goed weet dat Iran zijn land gisteren nog had opgeblazen als het daartoe de mogelijkheid had. Hij kwam dinsdag met deze tweet aanzetten:
https://twitter.com/netanyahu/status/826451626953154560
Hierbij gaat het overigens niet over de raketproef die Iran deze week uitvoerde - iets wat Netanyahu hier onterecht wel lijkt te suggereren - maar om een proef in maart 2016. Er is echter geen enkele reden om aan te nemen dat de slogan "Israël moet vernietigd worden" minder in trek is bij de ayatollah en zijn gevolg dan 10 maanden geleden. Sterker nog: nu Israël eindelijk weer een echte bondgenoot in de Verenigde Staten lijkt te hebben gevonden zal het verlangen de 'zionistische bezetters' van de wereld te vagen alleen maar aangewakkerd zijn.
Alleen dat is al genoeg reden om net zo vurig te strijden voor een Iran zónder de capaciteit om Israël - of welk land dan ook - te vernietigen. Ik betwijfel of de waarschuwing van Trump direct iets zal uithalen, maar iets is zeker: als dat niet gebeurt dan zal hij daar meer consequenties aan verbinden dan zijn slappe voorganger.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten