Trump maakt zich zorgen om nucleaire oorlog Noord-Korea, maar doet géén stap terug

Geen categorieapr 19 2017, 9:00
Eindelijk heeft Amerika weer een leider die van doorpakken weet.
Donald Trump vindt het bloedlink om Noord-Korea onder druk te zetten -- wat het natuurlijk ook is -- maar tegelijkertijd weet hij dat de tijd van niets doen voorbij is. Of de knettergekke Kim Jong Un wordt nu tegengehouden, of het loopt op termijn écht uit de hand. De keuze is dan natuurlijk vrij gemakkelijk.
"Over een mogelijke kernoorlog met Noord-Korea moet men zich altijd zorgen maken." Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd in een interview," aldus Trump in een interview met de zender WJTV uit Wisconsin. "Ik ben nu in een positie gedwongen dat Noord-Korea kernwapens heeft en dat wij er iets aan moeten doen. We hopen dat Noord-Korea vrede wil, wij willen in ieder geval vrede. Maar we zullen zien wat er gaat gebeuren."
Hoewel hij zich hier zelf dus ook over uitspreekt laat Trump het eerst en vooral over aan zijn vice-president Mike Pence om de druk op Noord-Korea te vergroten. De conservatieve Republikein slaat al een paar weken oorlogstaal uit en benadrukt steeds dat hij er samen met China voor wil zorgen dat het regime van Kim Jong Un eindelijk eens buigt. Daarbij laat hij ook weten dat als Noord-Korea oorlog wil het op een "overweldigende reactie" van Amerika kan rekenen.
Dat zijn harde woorden -- die we onder Barack Obama niet hoorden -- maar het is helaas ook de enige manier om Noord-Korea onder druk te zetten. De stalinistische psychopaat die dat land leidt is namelijk niet onder de indruk van mildere vormen van diplomatie. Hij luistert alleen naar macht. Alleen daarom al is het van belang dat Amerika hem haar spierballen even toont en duidelijk maakt dat ze niet van plan is om zijn onzin nog langer te tolereren.
Natuurlijk betekent dit niet dat een oorlog een positieve ontwikkeling is. Dat is het allerminst. Noord-Korea kan met name Seoel in een paar uur tijd helemaal aan gort schieten, ja, zelfs als er geen gebruik wordt gemaakt van nucleaire wapens. Dat is een reëel gevaar. Kim moet dus begrijpen dat als hij dat doet zijn land en regime in één klap van de aardbodem geveegd worden. Hij moet daar helemaal van doordrongen zijn.
Tegelijkertijd weten we ook dat de beste oplossing voor het Noord-Korea probleem is om een coup te inspireren. Dat zou de gemakkelijkste manier zijn om dat land eindelijk eens in de hand te houden. Zet er maar een pro-Chinees regime neer dat naar Beijing luistert. Dat is natuurlijk niet een ideaal scenario, maar op iets beters kunnen we waarschijnlijk niet rekenen. China is in ieder geval realistisch genoeg om ervoor te zorgen dat een volgend regime niet elke dag met een kernoorlog dreigt... en misschien zelfs om ervoor te zorgen dat Noord-Korea haar kernwapens vernietigt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten