Vreselijk: enorme explosie in Veendam. Appartement weggevaagd, een man dood in de tuin

Geen categorieapr 19 2017, 10:00
Waarschijnlijk gaat het om een gaslek.
Het is natuurlijk te vreselijk voor woorden: bij een enorme explosie in een appartement in Veendam is waarschijnlijk in ieder geval één persoon omgekomen.
Iets voor zeven uur vanochtend schrokken inwoners van Veendam zich kapot. Er was namelijk een enorme explosie gevolgd door een zware drukgolf. Veendammer Gernant Deekens legt uit:

"Om ongeveer twintig voor zeven hoorde ik een enorme knal en daarna voelde ik een drukgolf. Ons huis ging echt even heen en weer."

En nee, Deekens overdrijft niet. Een fotograaf die in Veendam woont had precies dezelfde ervaring. "Ik dacht eerst dat het een aardbeving was omdat we in dat gebied wonen," aldus Dennie Gaasendam tegen RTL Nieuws. Hij ging op pad en zag dat het iets heel anders was: een enorme explosie had een heel appartement weggevaagd. Toen hij aankwam bij het appartementencomplex vertelden andere bewoners hem dat "diegene die hierboven woont, in de tuin [ligt]." Zelf zag hij inderdaad iemand liggen... met een laken eroverheen. Dat zegt natuurlijk genoeg.
Tegenwoordig gaan we er bij dit soort explosies toch een beetje vanuit dat het een terroristische aanslag is, maar dat is nu niet zo. Verschillende getuigen zeggen dat ze een gasgeur hadden waargenomen. Het is dus best mogelijk dat de bewoner van het appartement gisteravond vergeten was om het gas uit te zetten en de boel vanochtend liet exploderen toen hij (of zij) een kopje thee of iets dergelijks wilde zetten. Hoewel de politie nog geen tekst en uitleg heeft gegeven kunnen we er in ieder geval vanuit gaan dat het een gaslek is geweest.
Het meest vreselijke aspect daarvan is natuurlijk dat het ons allemaal kan overkomen. Vorig jaar liet ik zélf nog het gas aanstaan waarna ik de deur uitliep. Enkele uren later stond het huis vol gas en waren de katten (van mijn ouders) bijna in coma. Alle deuren moesten opengezet worden, de katten renden uit pure angst weg. Enkele uren later was het weer goed. Maar wat als we minder scherp waren geweest en eten waren gaan maken? Dan was de woning in één klap weggeblazen.
Op beelden van RTL Nieuws zie je de ravage die is aangericht in Veendam. Het is werkelijk schokkend om te zien. Het lijkt alsof er een enorme bom is afgegaan. Het hele appartement is letterlijk weggevaagd; er is helemaal niets van over.
Hoe vreselijk het ook is, ik zou zeggen: laat de beelden goed op je inwerken. Misschien dat we op die manier kunnen voorkomen dat dit soort vreselijke drama's vaker gebeuren. Let al-tijd op. Wees er zeker van dat je het gas hebt uitgezet. En als je een gasgeur ruikt, steek dan vooral geen lucifer aan of iets dergelijks. Alle ramen openzetten en zoeken naar de oorzaak van het lek. Pas als het veilig is kun je gaan koken of zelfs een sigaretje roken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten