Trump: 'Wereld zou er beter uitzien als Saddam Hoessein en Moammar Kadhafi nog aan de macht waren'

Geen categorieokt 26 2015, 9:00
De Amerikaanse presidentskandidaat en miljardair Donald Trump zegt dat de wereld er beter zou uitzien als zowel Saddam Hoessein als Moammar Kadhafi nog steeds aan de macht waren.

‘Zonder enige twijfel’, zo antwoordde de miljardair op de vraag van een journalist van televisiezender CNN. Hoessein en Kadhafi werden respectievelijk in 2003 en 2011 in Irak en Libië van de macht verdreven, telkens na militaire interventies die geleid of gesteund werden door de Verenigde Staten.

"Kijk naar Libië. Kijk naar Irak. Er waren vroeger geen terroristen in Irak. Hij (Hoessein) doodde ze onmiddellijk. Nu is Irak de universiteit van het terrorisme geworden. Eerlijk gezegd bestaan Irak en Libië niet meer. Ze zijn uit elkaar gevallen. Er is geen enkele controle meer. Niemand weet wat daar gebeurt."

Hoewel er zeker Amerikanen - ook Republikeinen - zijn die het daarmee eens zullen zijn, zijn dit uitspraken die ervoor kunnen zorgen dat de steun voor hem significant afneemt. Saddam Hoessein stond decennialang in Amerika bekend als één van de grootste Amerika-haters en ergste dictators ter wereld. Door te zeggen dat de wereld er beter zou uitzien als die massamoordenaar nog aan de macht was riskeert Trump de steun van Republikeinse haviken: mensen die voorstander zijn van een agressief buitenlands beleid. Aangezien de havikvleugel van de partij behoorlijk groot is kan Trump zich dat eigenlijk niet veroorloven.
Daar staat natuurlijk tegenover dat Trump het met dit soort uitspraken wél heel goed doet onder onafhankelijke kiezers en gematigde én libertarische Republikeinen. Sommige staten hebben 'open primaries,' wat inhoudt dat mensen die niet geregistreerd staan als Republikeinen ook mogen stemmen. Het is zeer wel mogelijk dat zij Trump zullen steunen.
Overigens wordt het interessant om te zien hoe de andere kandidaten hierop reageren. Aan de ene kant zullen ze hem ermee willen aanpakken, maar aan de andere kant beseffen ze ook stuk voor stuk dat veel Amerikanen tegenwoordig spijt hebben van de oorlog in Irak en die strijd zo snel mogelijk willen vergeten. Een Republikeinse kandidaat verkleint zijn kansen door er alleen maar over te beginnen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten