Trump wint, maar mogelijk niet genoeg om brokered convention te voorkomen. Marco Rubio geeft op

Trump wint, maar mogelijk niet genoeg om brokered convention te voorkomen. Marco Rubio geeft op

Hij verloor in Florida, en speelde feitelijk gelijk met Ted Cruz in Missouri en North Carolina. Dat is eigenlijk niet goed genoeg voor de miljardair.

Gisteren was weer eens een winnende avond voor Trump. Hij vernietigde Marco Rubio in diens thuisstaat (Florida): Trump kreeg daar 46% van de uitgebrachte stemmen, Rubio 27%. Dat is ongelooflijk beledigend voor de jonge en talentvolle senator, die vervolgens logischerwijze zijn campagne dan ook beëindigde.

Trump won ook in Illinois (met 9 procentpunt verschil ten opzichte van de nummer twee Ted Cruz) en North Carolina (met slechts drie procentpuntverschil, alweer ten opzichte van Cruz). In Missouri is nog geen winnaar verklaard omdat het verschil tussen Trump en Cruz daar 0,1% is, of zo'n 1700 stemmen. De kans is groot dat de stemmen daar herteld worden.

Screen Shot 2016-03-16 at 08.50.41

Hoe dan ook, Illinois, North Carolina en Missouri zijn geen winner take all states, wat betekent dat Trump de delegates moet delen met Cruz in die staten (zeker in de laatste twee staten). Omdat Trump het moest afleggen tegen John Kasich in dienst thuisstaat Ohio wordt het lastig voor hem om genoeg kiesmannen op te halen om deze strijd in één keer te beslissen. Van de overgebleven kiesmannen moet hij er namelijk 59% winnen. Dat is veel, zeker omdat er nog maar vijf winner take all staten over zijn. In de rest worden de kiesmannen dus proportioneel verdeeld, wat betekent dat hij veel kiesmannen zal kwijtraken aan Cruz, en in mindere mate aan Kasich.

En dat is een groot probleem voor Trump. Uit onderzoek (en exit polls) blijkt namelijk dat een groot deel van de Republikeinen niet alleen niet op hem wil stemmen bij de algemene verkiezingen, maar het zelfs overweegt om een onafhankelijke conservatieve kandidaat te steunen die dan uitkomt voor een derde partij, dus naast de Democraten en Republikeinen:

Aangezien Rubio nu eindelijk uit de race is gestapt zal de conservatieve stem zich verenigen achter Ted Cruz, de senator uit Texas die tweede staat, op slechts iets meer dan 200 kiesmannen van Trump.

De volgende primaries zullen plaatsvinden in Utah en Arizona. Ted Cruz is de favoriet om te winnen in Utah. In Arizona verwacht ik een spannender race, maar ook daar zal hij denk ik winnen, zeker nu Rubio eruit is. Als dat klopt betekent het dat we april ingaan met twee mannen -- Trump en Cruz -- die erg dicht bij elkaar staan, maar die het allebei lastig krijgen om het benodigde aantal kiesmannen (1237) te krijgen. Er zijn experts die denken dat Trump het net wint in Arizona, maar ook in dat geval blijft het lastig voor hem om de magische grens te bereiken.

Het mogelijke gevolg? We konden weleens uitkomen op een zogenaamde brokered convention. Dit betekent dat geen van de kandidaten genoeg kiesmannen heeft gewonnen, waardoor de partij zelf -- de kiesmannen zelf en de leiding van de partij -- beslist wie het wordt.

Natuurlijk kunnen Trump en Cruz het theoretisch nog altijd winnen, maar Trump moet dan mensen overtuigen die nu op hem weigeren te stemmen (wat zeker niet onmogelijk, maar ook niet gemakkelijk is) terwijl Cruz meer dan 70% van de overgebleven kiesmannen moet winnen, wat ook lastig is aangezien Trump steevast kan rekenen op 35-40%. Dat betekent dat er dus maar 60% tot 65% voor Cruz valt te winnen in elke staat. Nou zijn er nog een paar winner take all staten over, maar lastig wordt het wel. Daar komt bij dat John Kasich ook nog in de race blijft, dus die zal zeker wat procenten van Cruz afsnoepen.

Trump hoopt nu dus dat hij mensen die hem vreselijk vinden zover kan krijgen dat ze hem toch gaan tolereren, terwijl Cruz's strategie nu is om iedereen die tegen Trump is achter hem te verenigen. Als Trump daarin slaagt wordt hij de nominee, als Cruz erin slaagt komt hij daarbij in de buurt en zal hij in het geval van een brokered convention waarschijnlijk de favoriet (hoewel het establishment hem ook niet bepaald lief heeft).

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties