Turkije eist rol bij integratie Turken in Nederland

Turkije eist rol bij integratie Turken in Nederland

How about no?

Het ultieme bewijs dat de Turkse regering lakt heeft aan Nederland en onze cultuur? Wat denkt u hier van?

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu vindt het integratiebeleid van Europese landen wel degelijk een zaak waarbij Turkije een rol moet spelen. Dat zei hij in een exclusief interview met NOS-correspondent Lucas Waagmeester en buitenlandredacteur Gülsah Ercetin.

Cavusoglu vindt het belachelijk dat Europese staten wel van alles en nog wat zeggen als Erdogan zich als een gewelddadige dictator gedraagt (zie de Gezi-protesten), maar dat Turkije vervolgens niets mag zeggen over de behandeling van Turken in westerse staten. Dat zou hypocriet zijn.

Nou weet ik niet of de Turkse minister dit artikel leest, maar indien dat het geval is: er is een groot verschil, meneer Cavusoglu, tussen voorkomen dat een minderheid integreert in een vrije, democratische samenleving, en er iets van zeggen als een zogenaamde bondgenoot dissidenten met traangas besproeit, neerschiet, en in het openbaar in elkaar slaat. Heel gek, maar op de één of andere manier vind ik die zaken totaal onvergelijkbaar.

Cavusoglu vindt dat niet. Sterker nog, in zijn ogen zijn Turken in Nederland een soort van bedreigde minderheid die ontzettend onheus en vaak racistisch bejegend worden:

“Als de Turken die in Nederland wonen zoveel aanvallen over zich heen krijgen, dan is het heel logisch dat wij daar gevoelig voor zijn. Het is onjuist om te denken dat Turkije geen band zou hebben met de Turken in Europa.”

Daarbij verwijst hij niet naar de samenleving of de politiek in het algemeen, maar naar specifieke partijen.

"Ook in Nederland is er een racistische stroming, met een racistische partij. Een islamofobische en naar buitenlanders toe discriminerende partij."

Daarmee doelt hij natuurlijk op de PVV. Nu ben ik geen groot fan van die club (met antidemocratische plannen om, ik noem maar wat, alle moskeeën te sluiten), maar het is volstrekt belachelijk om te doen alsof Turkse Nederlanders (massaal) opgejaagd worden. Interessant genoeg kan dat allicht wél gezegd worden over bepaalde minderheden en beroepsgroepen in Turkije. Maar goed, laten we het daar maar niet over hebben want dan roept meneer Cavusoglu natuurlijk alleen maar dat we racistische varkens zijn.

Tim heeft gelijk: het is tijd voor de Nederlandse regering om flink van zich af te slaan. Erdogan en Cavusoglu hebben zich niet met de integratie van Turken in ons land te bemoeien. Zoals ik zelf ook al eerder aangaf: pak Turkse instanties en de Turkse overheid maar aan. Geef boze speeches waarin je zegt dat er agenten van Turkije actief zijn in ons land die een parallelle samenleving proberen te creëren (dat klopt ook nog), dat die gesteund worden door de Turkse staat, en dat 'wij, Nederland' dat niet accepteren. Verplaats je in Erdogan en doe wat hij zou doen als het omgekeerde het geval zou zijn; als er honderdduizenden Nederlanders in Turkije zouden wonen - of evenredig: miljoenen - die zich weigeren aan te passen, hun cultuur en (religieuze) denkbeelden aan andere op proberen te leggen, en die continu in contact staan met de Nederlandse staat die hen instructies geeft over wat ze al dan niet moeten doen... en vervolgens ook nog eens demonstraties en dergelijke organiseert.

Erdogan zou dat van zijn lang-zal-die-leven niet pikken. Nederland hoeft dat dus ook niet te doen. Aanpakken die hap, en wel meteen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer