Erdogan verovert Europa: visumvrij reizen voor Turken dichterbij dan ooit

Geen categoriemei 04 2016, 14:00
De Europese Unie wil dat Turken visumvrij naar Europa kunnen reizen, en het maakt ze niet uit hoeveel ze daarvoor moeten inleveren.
De hoge dames en heren in Brussel kunnen trots zijn op zichzelf. Door hun megalomane uitbreidingsdrang bezorgen ze de Turkse president Recep Tayyip Erdogan binnenkort namelijk één van de grootste zeges uit zijn carriere:

De Europese Commissie maakt de weg vrij voor Turken om zonder visum naar de Europese Unie (EU) te kunnen reizen.
Dat maakt de Commissie woensdag bekend.

''Turkije heeft een indrukwekkende vooruitgang geboekt, vooral de laatste weken'', zegt eurocommissaris en vicevoorzitter Frans Timmermans in een toelichting op de plannen. Er is volgens hem nog veel werk te doen, maar Turkije kan het voor elkaar krijgen.

Het visumvrije reizen geldt alleen voor Turken met een biomedisch paspoort, wat inhoudt dat er o.a. een vingerafdruk instaat. De meeste Turken zullen zo'n paspoort de eerstvolgende maanden nog niet hebben, waardoor zij alsnog een visum zullen moeten aanvragen. Anders dan wat Frans Timmermans ons wil doen geloven zal dat daarna vrijwel zeker razendsnel veranderen: zo moeilijk is het niet om op een gegeven moment een nieuw paspoort te halen.
Je hoeft helemaal niet anti-Turks te zijn (ik ben dat zelf absoluut niet, ik vind het een schitterend land en veel Turken zijn geweldige mensen, zeker het goed opgeleide, seculiere van het Turkse volk) om hier niet blij mee te zijn. De kans is namelijk groot dat Turken uit alle lagen van de bevolking massaal naar Europa zullen komen; daar hoeven ze niet veel geld voor te hebben omdat iedereen wel familie in Europa heeft. Daar kunnen ze vervolgens bij overnachten. En dan heb ik het niet over een nacht of twee, maar over weken en mogelijk zelfs maanden. Hoe gaat de Unie dat controleren? Wordt er actief gecontroleerd dat Turken in kwestie na een maand of drie teruggaan naar eigen land? Komt er een speciale politieeenheid voor? Het antwoord daarop is natuurlijk: neen.
Je kunt er dus vanuit gaan dat niet er niet alleen veel Turkse reizigers naar Europa komen, maar ook halve en hele (illegale) immigranten. En dat terwijl Europa al op zijn grondvesten schudt omdat Europese samenleving totaal uit elkaar aan het vallen zijn door het immigratie- en integratieprobleem.
Daarnaast verhoogt dit de kans op immigratie van andere mensen, en dan met name van Arabieren. Daar hebben we er al genoeg van.
Tenslotte bezorgt de EU Erdogan hiermee een belangrijke politieke overwinning; eentje die hem in de ogen van veel Turken werkelijk onsterfelijk maakt. Daardoor vergroot hij zijn macht. Dat is al erg genoeg, maar daar komt nog eens bij dat dit op een moment gebeurt dat hij critici massaal laat oppakken, buitenlandse journalisten deporteert, en binnenlandse journalisten in de gevangenis gooit. Als je denkt dat Erdogan nu een autocraat is heb je nog niets gezien; het zal alleen maar erger worden, zeker nu zijn AKP ervoor gaat zorgen dat parlementariërs niet langer onschendbaar zijn, wat de deur openzet naar massale arrestaties van seculiere en Koerdische politici. Erdogan kan de alleenheerschappij dus grijpen, en hij wordt daarin gesteund door de Europese Unie; zogenaamd een Unie die zich inzet voor mensenrechten en democratie. Wat een grap.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten