Turkse media: "Turkse minister gaat met de auto tóch naar Nederland"

Turkse media: "Turkse minister gaat met de auto tóch naar Nederland"

Turkije geeft niet zomaar op. Volgens Turkse media gaat een Turkse minister toch gewoon naar Nederland, maar dan niet met het vliegtuig maar met... de auto. Jawel, de controverse begint echt bizarre vormen aan te nemen.

De redenering daarachter is dat de Nederlandse regering haar dan niet kan tegenhouden. Als ze eenmaal in Europa is kan ze immers gaan en staan waar ze wil. Je kunt een vliegtuig geen toestemming geven om te landen, maar ja, wat kun je tegen een auto doen? Een parkeerverbod afkondigen?

De Turkse krant Cumhuriyet bericht dat de Turkse minister van Gezins- en Politieke Zaken, Fatma Betül Sayan Kaya, tóch gewoon naar Nederland komt. Alleen doet ze dat niet met het vliegtuig, zoals ze normaal gesproken zou doen, maar met de auto. Op die manier kan de Nederlandse regering haar namelijk niet tegenhouden, is de gedachte:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş iznini iptal etmesine rağmen Hollanda'nın Rotterdam kentine kara yoluyla gidecek.

Daha önce Bakan Kaya'nın Hollanda’da katılacağı etkinlikler iptal edilmişti.

Aangezien de meeste Nederlanders het Turks niet machtig zijn, hier een vertaling:

Minister van Gezins- en Sociale Zaken Fatma Betül Sayan Kaya, gaat, omdat de Nederlandse regering de landingstoestemming introk van minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu, met de auto naar Rotterdam. Eerder zou ze ook al naar Nederland gaan, maar dat evenement werd geannuleerd.

Zoals ik eerder al aangaf is de regering-Erdogan bepaald niet van het type 'pappen en nathouden' of 'compromissen sluiten.' Als Erdogan iets niet accepteert dan is het 'nee' op een, in zijn ogen belangrijk rekest.

Daarom is het bepaald niet verbazingwekkend als minister Kaya inderdaad naar Nederland komt. De grote vraag is dan wel: gaat Rutte haar tegenhouden en zo ja, hoe? Want de mogelijkheden zijn, als gezegd, nogal beperkt. Je kunt een minister van een in theorie "bevriend NAVO-land" niet zomaar aanhouden bij de grens en uitzetten, en ik twijfel er geen moment aan dat Rutte dat ook niet zal durven of willen doen.

Als Ankara dit doorzet gaat er dus iemand in zijn (of haar) hemd gezet worden.

Overigens is het nog niet helemaal duidelijk wanneer minister Kaya naar Nederland wil komen, voor of na onze verkiezingen. Als ze hun zin willen krijgen doen ze het natuurlijk erna, maar als ze Rutte publiekelijk even willen vernederen doen ze het 'gewoon' ervoor, zoals morgen.

UPDATE:

Volgens De Telegraaf is ze zelfs al onderweg vanuit Duitsland. Hoe gaat Rutte hierop reageren? Hij werd alom geprezen in de politiek vanwege zijn zogenaamd 'rechte rug' (die hij alleen maar heeft nu de verkiezingen in aantocht zijn), maar wat doet hij nu?

Als gezegd, er wordt iemand in zijn of haar hemd gezet. Alles hangt af van Rutte's reactie wie dat precies is.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer