Waarom Turkse vrouwen deze vrouw, die haar man vermoordde, massaal steunen

Geen categoriejun 27 2016, 8:00
Cilem Dogan is al tijden in het Turkse nieuws. De reden? Ze heeft haar man vermoord. En daar maakt ze absoluut geen geheim van. Sterker nog, ze gaf zichzelf aan bij de politie.
Toen ze met handboeien om afgevoerd werd door de politie stak ze twee duimen in de lucht en riep ze: 'Waarom moeten vrouwen altijd sterven?!' Het was meteen duidelijk dat ze refereerde aan de explosieve toename van mannen op hun vrouwen, dochters en vriendinnen. Hoewel dat soort moorden in het verleden slechts af en toe voorkwamen in Turkije zijn ze tegenwoordig aan de orde van de dag.
In verreweg de meeste gevallen vermoordt de man zijn vrouw of vriendin omdat zij hun relatie wil beëindigen. De man weigert dat niet alleen te accepteren maar gelooft ook nog eens dat hij het recht heeft om zijn vrouw om zeep te helpen. In andere gevallen is er een zieke geest die seks wil hebben met een mooi meisje, afgewezen wordt, en haar vervolgens verkracht en vermoordt. Dit gebeurde bijvoorbeeld met Özgecan Aslan. Dit mooie meisje werd op 11 februari, 2015 vermoord door minibuschauffeur Ahmet Sushi Altındöken, zijn vader Necmettin Altındöken en zijn maat Fatih Gökçe.
[caption id="attachment_141361" align="aligncenter" width="1222"]Özgecan Aslan werd op 19-jarige leeftijd vermoord door een minibuschauffeur. Özgecan Aslan werd op 19-jarige leeftijd vermoord door een minibuschauffeur.[/caption]
Chauffeur Ahmet probeerde de arme Özgecan te verkrachten, maar die verzette zich met behulp van peperspray. In plaats van op te geven pakte Ahmet vervolgens een mes en stak hij haar verschillende keren. Het 19-jarige meisje vocht terug, maar kon die ongelijke strijd natuurlijk nooit winnen. Ahmet sloeg haar dood met een ijzeren staaf. Toen hij haar gedood had haalde hij een goede vriend en zijn vader op. Die hielpen hem om het lichaam te lozen. Ze hakten haar handen af omdat ze haar aanvaller gekrabd had en staken haar in brand.
Dit soort vreselijke verhalen komen tegenwoordig steeds vaker voor. Het zal niemand verbazen dat Turkse vrouwen daar hun buik onderhand wel vol van hebben. Vandaar dat ze nu massaal hun steun uitspreken voor Cilem Dogan. Deze vrouw vermoordde haar man namelijk na jaren door hem mishandeld te zijn. Zo sloeg hij haar stelselmatig in elkaar, sloot hij haar een keer op waardoor ze het drie dagen zonder water en eten moest stellen, en probeerde hij haar te dwingen om extra geld te verdienen door prostituee te worden. Toen ze dat laatste weigerde viel haar man haar aan en sloeg hij haar verrot. Terwijl ze in elkaar werd geslagen zag Cilem dat haar man zijn pistool op het bed had gelegd. Ze greep het en schoot meerdere malen op haar man. Hij overleed ter plekke.
Geen wonder dus dat zoveel Turkse vrouwen hun steun nu uitspreken voor Cilem. Ook ik steun haar van harte. Wat mij betreft was ze veel te goed voor haar man: ze had hem al veel eerder van de aardbodem moeten vegen.
Ongelooflijk genoeg denkt de Turkse rechter daar heel anders over. Hoewel Turkse mannen die stellen dat ze een moord gepleegd hebben om hun eer te beschermen vaak lagere straffen krijgen, geldt dat absoluut niet voor vrouwen. Cilem had weliswaar ontelbare keren hulp gevraagd van de politie, maar -- zei de rechter -- ze had geen plastische chirurgie ondergaan om haar uiterlijk te veranderen. In zijn optiek betekende dit dat Cilem helemaal niet bang was voor haar echtgenoot. Knettergek natuurlijk, maar zo rollen sommige Turkse rechters blijkbaar.
Cilem zit nu een celstraf uit van 15 jaar. Belachelijk natuurlijk.
Turkse vrouwen vinden dat ook en eisen samen met de verdediging dat dit verandert. Cilem handelde duidelijk uit zelfverdediging en moet gewoon vrijgelaten worden. Haar man verdiende zijn lot.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten