Tweede Kamer betuttelt Nederlandse werknemers

Geen categorieokt 09 2014, 9:00
Werknemers kunnen niet meer voor zichzelf opkomen, lijkt een Kamermeerderheid van CDA, GroenLinks, PvdA, SP en D66 te vinden.
Een centrum-linkse coalitie wil dat de overheid werkgevers gaat verplichten om thuiswerken mogelijk te maken voor al diens werknemers. Alleen bij zeer zwaarwegende bezwaren kan een werkgever dan z'n werknemer nog verplichten om toch op kantoor te blijven, in plaats van de werknemer z'n taken ook vanuit z'n eigen huis te laten verrichten:

Werknemers krijgen waarschijnlijk een wettelijk recht op flexibel werken en thuiswerken. Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt donderdag in te stemmen met een initiatiefwet van CDA en GroenLinks om dat te regelen.

Thuiswerken is een fenomeen dat de laatste jaren in opkomst is. Ik snap wel waarom. Voor velen is thuiswerken immers niet meer dan een stuk onproductiever zijn dan eigenlijk de bedoeling is. Én er eenvoudig mee kunnen wegkomen omdat de baas dat niet kan controleren, aangezien je niet in zijn buurt bent.
Maar ik geef toe dat het inderdaad wel een uitvinding kan zijn zo nu en dan. Als je een ziek kind thuis hebt wat je graag wilt verzorgen, bijvoorbeeld, of als je hoogzwangere vrouw op knappen staat. Of gewoon om een staking in het openbaar vervoer te omzeilen danwel omdat er iemand thuis moet zijn omdat de nieuwe keuken geleverd wordt.
Hoe dan ook: aan thuiswerken kleven ontegenzeggelijk voordelen. Maar waar is het in godsnaam misgegaan met Nederland dat wanneer aan een bepaald fenomeen goede kanten zitten, dat de overheid op straffe van een boete die dingen dan ook maar gaat zitten afdwingen? Hebben we zo weinig vertrouwen in Nederlanders dat ze dit soort dingen niet zelf kunnen regelen bij hun baas? Moet per sé de overheid zich weer bemoeien met de arbeidsverhouding tussen werknemer en werkgever en de laatstgenoemde dreigen met allerlei maatregelen?
Waarschijnlijk leven PvdA, SP, en al die andere linkse partijen nog in het achterhaalde idee dat de baas een horkerige boeman is die per definitie 'nee' zegt op alle ideeën die de werknemer oppert. De 'zielige' werknemer moet, aldus de linkse partijen, vervolgens geholpen worden met een wettelijke regeling die toch kan garanderen dat de arme arbeider zo nu en dan vanuit huis z'n taken kan vervullen. Broodnodige emancipatie!
Maar zo ligt het natuurlijk niet in het hedendaagse Nederland. Een werknemer is een volwassen mens dat heus wel voor zichzelf kan opkomen. Ook als hij wil thuiswerken. Daar heeft hij geen paternaliserend wetsvoorstel van het CDA en GroenLinks voor nodig. Helaas ziet een naar spruitjeslucht stinkende Kamermeerderheid dat anders.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten