Tweederde werknemers hebben liever ander werk

Geen categoriemrt 03 2014, 12:44
Slechts eenderde zet zich vol passie in voor het werk.
Uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de Nederlandse werknemers niet bevlogen en gepassioneerd bezig is met het werk. Zij zouden hun baan net zo lief - of: liever! - inruilen voor een andere en dan ook nog eens bij een ander bedrijf.
Dat stelt onderzoeksbureau Effectory na onderzoek onder vierhonderdduizend werknemers, aldus het ND vandaag.

Een gemiddeld Nederlands bedrijf heeft iets meer dan 37 procent ‘bevlogen’ medewerkers in huis. Volgens de onderzoekers zijn dit werknemers die passie hebben voor wat ze doen en energie krijgen van hun werkzaamheden. 

63 procent is er niet over te spreken. De meeste leden van die groep doet dan wel wat ze (volgens het boekje) moeten doen, maar dat is het dan wel.
Nu is het opvallend dat de onderzoekers én het ND zich in de eerste plaats op werkgevers richten: die zouden hun werknemers bevlogener moeten maken. Daarvoor moeten ze beleidsaanpassingen doorvoeren die werkplezier, verantwoordelijkheid en uitdaging bieden.
Hoewel daar ongetwijfeld iets in zit weet een ieder met ook maar een beetje werkervaring dat werknémers grotendeels verantwoordelijk zijn voor hun eigen gebrek aan passie. Zij doen het liefst zo weinig mogelijk waardoor de uitdaging er razendsnel van af is en ze zich kapotvervelen. Daarnaast zeuren en klagen ze continu over het bedrijf waar ze voor werken - of in ieder geval over hun manager/supervisor/etc. - wat de motivatie ook bepaald niet ten goede komt.
Ik heb nieuws voor dat soort werknemers: elk werk wordt na verloop van tijd saai. Het is aan jezelf om nieuwe doelen te stellen, je te ontwikkelen, uitdagingen te vinden, en jezelf te verbeteren. Als je dat doet beleef je niet alleen meer plezier aan je werkzaamheden, maar je maakt ook nog eens meer kans op een mooiere functie met meer verantwoordelijkheid.
Met andere woorden, passie komt vanuit jezelf. Een werkgever kan een werknemer niet bevlogen maken, dat kan die laatste alleen zelf. Het is jammer dat Effectory en het ND daar niet bij stilstaan, en de werknemer - zoals gebruikelijk - als een soort passief slachtoffer zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten