Twentse kunstenaar maakt beeldhouwwerk met ISIS-vlag

Geen categoriejun 01 2015, 15:00
Bij een expositie in Twente heeft een kunstenaar opzien gebaard door de vlag van terreurorganisatie ISIS te verwerken in zijn werk.
Bij een kunstevenement in Enschede, genaamd 'Twente Biënnale', is er ophef uitgebroken. Onder de beeldhouwwerken en schilderijen bevindt zich ook een werk van Hugo Kaagman. Hij heeft een beschilderd zeilbootje met wapperende zeilen aangeleverd, waarop ook prominent een ISIS vlag prijkt.
RTV Oost maakte er een reportage over:
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/06/Commotie-over-kunstwerk-met-IS-vlag-bij-Twente-Biënnale-in-Enschede.mp4"][/video]
.
Niet iedereen is blij met de kunstzinnige creatie van Kaagman. Zo heeft de Aramese Federatie geklaagd over het bouwsel:
Een kunstwerk van de Twente Biënnale met daarin de vlag van Islamitische Staat verwerkt, schokt de Aramese Federatie Nederland. Johnny Shabo van de federatie vind het onverteerbaar dat zoiets open en bloot tentoon wordt gesteld.
Het beeld ligt onder andere bij de Arameeërs gevoelig, omdat zij één van de bevolkingsgroepen zijn in Syrië en Irak die leiden onder de minderheidsonvriendelijke terreurcampagne die ISIS ontketend heeft in de gebieden die door de terroristen beheerst worden.
Maar zelf ontkent Kaagman dat hij ISIS heeft willen verheerlijken. De kunstenaar betoogt juist dat hij de terreurorganisatie 'linke soep' vindt. Volgens de man is zijn kunstwerk bedoelt als commentaar op de actualiteit, met bootvluchtelingen die naar Europa reizen en tussen wie zich ISIS-aanhangers verstopt zouden hebben.
„Ik heb gelezen dat er boten met vluchtelingen naar Europa komen en dat IS-strijders zich tussen hen hebben verstopt. [...] Dat wil ik aankaarten met dit beeld. Stripfiguren komen naar Europa, maar IS is aan boord!”
En tegen Tubantia zegt hij:
„Ik maak met dit werk juist een statement tegen IS, als waarschuwing. Het moet aan het denken zetten. Het is verre van een verheerlijking. No way.”
Wel belooft Kaagman de ISIS-vlag op zijn gewraakte over te spuiten als er nog meer klachten binnenstromen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten