hugodejonge

Uitgekauwde oproep minister De Jonge: 'neem vrijheid niet voor lief, maar koester het'

Geen categoriemei 05 2019, 20:00
Een oproep om 'onze vrijheid niet voor lief te nemen, maar juist dankbaar te koesteren', wordt door minister Hugo de Jonge op de meest uitgekauwde manier gebracht. Bah!
Ieder jaar wordt weer opgeroepen om 'onze vrijheid' vooral heel erg belangrijk te vinden, te koesteren en wordt nog even onderstreept dat het zó weer kan verdwijnen. Er zijn alleen een aantal zaken die zo'n boodschap nou juist behóórlijk ondermijnen.
Voor de communicatieadviseurs van minister De Jonge staat onze vrijheid voor "mogen zijn wie je bent, te mogen houden van wie je wilt en mogen zeggen wat je denkt." Nu is dat allemaal fijn om (in theorie althans) te mogen, maar dat heeft verrekt weinig te maken met de redenen waarom de Geallieërden ons bevrijdden. Natuurlijk werden dergelijke vrijheden, voor sommigen in ieder geval, door de Nazi-bezetters ontnomen. Toch zien we tegenwoordig steeds minder van die vrijheden in ons land terug.
Mogen zijn wie je bent? Zolang je jezelf Europees en kosmopolitisch noemt, ja. Anders ben je al snel 'een beetje eng'. Mogen houden van wie je wilt? Vraag dat in elkaar gemepte homo's in het oh zo tolerante Amsterdam maar. Vrijheid om te mogen zeggen wat je denkt? Mwoah, dat wil nog wel eens ten koste gaan van de vrijheid die je zou moeten hebben nádat je hebt gezegd wat je denkt. De vrijheden die De Jonge en anderen zo zeggen te koesteren, die vrijheden die niet zo vanzelfsprekend zijn, staan onder grotere druk dan zij waarschijnlijk toe willen geven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten