Uitgelekt! Nodeal-Brexit zal zorgen voor voedselschaarste, geldt dit voor Nederland ook?

Uitgelekt! Nodeal-Brexit zal zorgen voor voedselschaarste, geldt dit voor Nederland ook?

De nieuwe premier van het VK, Boris Johnson, belooft dat hij Brexit voor 31 oktober uitvoert. Bron: Door Michael Tubi / Shutterstock.

De Sunday Times heeft officiële overheidsdocumenten in handen gekregen waarin beschreven staat wat er zal gebeuren met een Nodeal. Politici maken zich zorgen, ook Nederlandse politici maken zich zorgen. Mocht Nederland zelf ook afstevenen op een exit dan 'storten' we onszelf ook in complete chaos.

?ref_src=twsrc%5Etfw

De regering verwacht dat een groot deel van de vrachtwagens niet klaar zijn voor de Franse douane. Hiermee wordt bedoelt dat ze niet zullen voldoen aan de eisen om binnengelaten te worden. Dit zal betekenen dat de doorstroom van het vrachtverkeer zeker drie maanden plat ligt.

Ook verwacht men een verharding tussen de Republiek en Noord-Ierland. Wat zal zorgen voor een harde grens tussen beide landen. De huidige constructie zal dan niet meer houdbaar zijn. Om het nog erger te maken voor Johnson: de documenten die gelekt zijn, zijn reële waarschijnlijkheden. De rapporten die bemachtigd zijn, zijn niet de 'worst case' scenario's .

De rapporten staan vol met problemen voor de export van de Britten. De Britten voldoen aan veel eisen niet, en als ze eenmaal uit de EU zijn dan kunnen ze bij de grensoversteek de doorgang worden geweigerd als ze niet voldoen aan de EU criteria. Genoeg hoofdpijn dus voor Boris Johnson.

?ref_src=twsrc%5Etfw

Ook zijn er direct Nederlandse politici die het niet kunnen laten om de Britse problematiek meteen te vertalen naar 'eventuele Nederlandse problemen'. Dit natuurlijk om een ander narratief te geven dan het Nexit verhaal van Baudet of Wilders.

Kwestie van simpel wat stemmen scoren of maakt Omtzigt een terecht punt dat Nederland ook nog steeds niet aan veel eisen voldoet om zelfstandig te kunnen handelen met de EU als we een zelfstandige natie zijn? Het probleem van douaniers is al langer bekend, Nederland besteedt de grenscontroles liever uit aan de periferie van de EU.

Lees meer over:
Nexit Brexit Problemen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties