'UKIP op weg naar enorme overwinning'

Geen categoriemei 01 2014, 13:59
In sommige delen van het land gaat Farage er met meer dan 50% van de stemmen vandoor.
Het gaat heel aardig met UKIP, de eurosceptische partij van Nigel Farage. Afgelopen maand bleek al uit peilingen dat die partij de koppositie had ingenomen in de peilingen. Dat was natuurlijk een bijzonder prettige ontwikkeling, maar er was een voorbehoud: het verschil met de nummer twee, Labour, was maar een procentpunt of twee, drie.
Daar lijkt nu definitief verandering in te zijn gekomen. Zie hier de uitslag van de meeste recente peiling:
Ja, dat ziet u goed: de voorsprong van UKIP bedraagt nu virtueel maar liefst 11 procent van de stemmen. En wat de Conservatives betreft is Farages partij nu twee keer zo groot.
Dat is indrukwekkend, maar dan hebben we het nog niet eens gehad over Farages populariteit in Engeland zelf:

But Nigel Farage's party is backed by half of voters in some of its English strongholds. In the West Midlands, some 52% of voters say they will back Mr Farage's party. In the European Parliament's 'Eastern' constituency - taking in all of East Anglia and counties north of London - support is even higher, at 53%. Across England, support for Ukip has reached 41%, according to the respected pollsters ComRes.

De reden dat UKIP genoegen moet nemen met 38 procent in het hele Verenigd Koninkrijk is dat hij het beduidend minder goed doet in Wales (29 procent) en, met name, in Schotland (12 procent). Als hij daar ook goed doorkomt kon UKIP weleens meer dan 40 procent van de stemmen krijgen. Dat is een ongelooflijke prestatie voor een relatief nieuwe partij die zelfs geen eens een member of parliament heeft.
Als UKIP deze voorsprong behoud en in daadwerkelijke zetels omzet zal het een enorme aardschok veroorzaken; niet alleen in Groot-Brittannië zelf, maar ook in de rest van de Europese Unie. Natuurlijk is dit maar één peiling en moeten we even afwachten wat andere peilingen te zeggen hebben over UKIP's epic rise, maar als dit geen reden voor hoop en positiviteit is weet ik het ook niet meer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten