Update van Mark Rutte: "herverdeling migranten naar Oost-Europese landen prioriteit"

Geen categoriemei 11 2019, 16:00
De Tweede Kamer mag dan wel op haar lauweren rusten en met reces zijn, maar minister-president Mark Rutte liet gisteren wel zijn neus zijn bij Nieuwspoort. Een belangrijk onderwerp voor hem is de huidige samenwerking tussen west en oost Europa. De premier wil druk zetten op de Schengenzone om de herverdeling van migranten over geheel Europa te realiseren.
De Fransen zijn het natuurlijk met Rutte eens.
Die willen net als de Italianen graag de Oost-Europeanen wat migranten aanbieden. Dat is dan 'part of the deal'. Momenteel krijgen de Visigrad landen behoorlijk wat geld van Nederland en andere westerse landen. Polen en Hongarije behoren tot de netto-ontvangers van de EU. Het zou inderdaad raar zijn dat Frankrijk en Nederland de voorzieningen van migranten moeten ophoesten, maar tegelijkertijd niet op samenwerking vanuit Hongarije en/of Polen kunnen rekenen. De Hongaren zien de bui natuurlijk al hangen. Maar Rutte wil druk zetten op de Schengenzone om het plan te realiseren.
Zo stelt Rutte:

„Er moet voor die landen ook echt iets inzitten waardoor ze doen wat we van ze vragen.”

Momenteel ontvangen de landen natuurlijk miljarden euro's. Druk zetten op die subsidies zou hen kunnen overtuigen om bakzeil te halen en het herverdelingsplan te accepteren. Maar er is natuurlijk een kans dat de Hongaren en Polen niet akkoord gaan en de korting op hun financiën accepteren. Als dat laatste gebeurt is het 2 - 1 voor Oost-Europa.
Niet alleen hebben we dan jarenlang miljarden euro's gegeven aan de Oost-Europeanen, maar worden de migranten evenmin herverdeeld. Dan hebben Polen en Hongarije dus jaren kunnen profiteren. West-Europa onder het leiderschap van Rutte en Macron kan wel stoer doen, maar succes is niet gegarandeerd.
In ieder geval toont het aan dat men niet vooruit heeft gedacht in Parijs en Den Haag. In plaats van vooraf te overleggen met Oost-Europa over deze plannen en de gastvrijheid richting migranten daarvan af te laten hangen, ging Rutte er a priori van uit dat het wel goed zou komen. Onhandig. Op z'n minst. Want het kan zomaar eens zijn dat de economische prikkel niet gaat werken zoals verwacht!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten