Urker jongeren doen eerwraak, belegeren Marokkaans gezin en schreeuwen: 'Geertje Wilders!'

Geen categoriemrt 12 2019, 15:00
Het huis van de familie Boukhizzou uit Urk werd maandagavond belegerd door tientallen boze jongeren. Ze bestormden de woning van de familie en drongen deze binnen. Terwijl de familie de situatie in choque en angstig moest doorstaan schreeuwden de jongeren luidruchtig: 'Geertje Wilders'. Mogelijk verwijzend naar uitlatingen van Wilders over Marokkaanse-Nederlanders: 'minder, minder, minder'! Voordat het bizarre incident plaatsvond werd Soufyan Boukhizzou via Whatsapp bedreigd.
Update: de Urk-rel lijkt te escaleren en een tegenreactie is aangekondigd.
Op Urk gaan ze er prat op dat je de voordeur niet op slot hoeft te doen. Behalve dan als je behoort tot de familie van Soufyan Boukhizzou. Dan kan je dus zomaar bestormd worden door tientallen woedende jongeren, die elkaar via Whatsapp hebben opgefokt en voorafgaand aan het incident Soufyan al bedreigden. Waarom het incident plaatsvond is niet geheel duidelijk en er gaan meerdere verhalen rond in het dorp.
Dat de jongeren mogelijk strafbare feiten plegen door huisvredebreuk te plegen is evident. Op de website van de De Stentor lezen we dat de mogelijke aanleiding roddel en achterklap betreft. Zo zou Boukhizzou de vriendin van een dorpsgenoot hebben beledigd. En dus kwamen de Urker jongeren eerwraak nemen op de beledigingen, die Boukhizzou zou hebben geuit. De belegerde Marokkaanse-Nederlander erkent tegenover de lokale krant dat deze provinciale vorm van eerwraak de aanleiding was: "Het gaat om wraak."
Behalve huisvredebreuk hebben de jongeren zich mogelijk ook schuldig gemaakt aan mishandeling. Zo werden gezinsleden van de familie Boukhizzou 'tegen de grond gewerkt' en stonden zij naar eigen zeggen doodsangsten uit. Behalve wraak vanwege beledigingen speelt ook de afkomst van de familie mogelijk mee. Zo stelt een dorpsgenoot: "Dat moet je niet doen als Marokkaan, dan heb je de poppen aan het dansen op Urk’"
En de poppetjes gingen dan ook dansen. Ingegeven door Geert Wilders aversie tegen Marokkanen, eerwraak en haantjesgedrag werd de familie belegerd. Jammer hoor. De situatie heeft iets weg van een stammenoorlog. Van rationeel gedrag is geen sprake. Van tribalisme wel. En het is ook niet de eerste keer. In het verleden werd Boukhizzou ook al 'in elkaar geslagen door een dorpsgenoot'. Tja, een goede buur is beter dan een verre vriend. Dat blijft een waarheid als een koe.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten